Hlavní obsah

Šedesátiletý Clinton pro Američany ztělesňuje lepší časy

Právo, Novinky, Vladimír Plesník

Exprezident nenávidí stárnutí, a obzvlášť pak to své. Leč - právě v sobotu se dožívá šedesátky a často čelí donedávna neznámé situaci: bývalý idol Američanek je nejstarším mužem v místnosti.

Článek

"Už jen pár dní a budu šedesátník. Nenávidím to, ale je to pravda," nechal se slyšet počátkem týdne stříbrovlasý exprezident. "Během většiny svého aktivního života jsem byl ten nejmladší, který dělal to, co dělal. Pak se jednoho dne probudím - a jsem nejstarším člověkem v místnosti. Teď, když už mám většinu dní svého života za sebou, se snažím vstávat každé ráno s disciplínou a vděčností."

Pro mnohé Američany ztělesňuje lepší časy - dobu, kdy islámský terorismus nepředstavoval každodenní nebezpečí, ekonomika vzkvétala, východní blok se zhroutil. Neopakovatelnou éru, kdy se při návštěvě Prahy v roce 1994 chopil v Redutě saxofonu a spustil procítěné sólo.

Bouřlivé kapitoly

Jenže s těmi lepšími časy to není pravda úplně - nostalgie časem vytěsňuje z paměti ty méně přijemné prvky. S Clintonem v Bílém domě je ale spojeno několik turbulentních kapitol. To on nechal "humanitárně" bombardovat Jugoslávii. Několikrát udeřil na Irák, vedl tažení proti al-Kajdá v Afghánistánu. Podobně jako nyní jeho nástupce George W. Bush si vylámal zuby na reformě zdravotnického systému.

Mnozí však položí rovnítko mezi jeho jméno a jméno nejslavnější stážistky na světě Moniky Lewinské. Aféře, po níž jako druhý prezident v historii čelil impeachmentu - procesu odvolání z úřadu - věnoval ve svých pamětech Můj život jen 70 řádků. Navzdory peripetiím se ženami (Lewinská, Jennifer Flowersová, Paula Jonesová) i skandálu s pozemky (aféra Whitewater) ho Američané milovali a milují. Výjimku tvoří tvrdí konzervativci - ti v něm vidí symbol úpadku.

Dvě Ameriky

Clintona a Bushe v příchodu na svět dělí jen šest týdnů. Oba ztělesňují dvě odlišné Ameriky, dva politické styly, dva naprosto rozdílné charaktery. Bush - milionářský synek, jenž proflákal mládí, díval se často opileckým sklenicím na dno, až pak se polepšil a stal se asketou. Podle materialistické verze ho jednoho dne postavila manželka Laura před volbu Buď já, nebo Johnny Walker. Podle religiózní varianty promluvil k hříšníkovi Bůh a změnil ho na znovuzrozeného křesťana.

Clinton, původem z chudých poměrů z "venkovského" Arkansasu, studoval na elitních univerzitách díky stipendiím. Požitkářstvím se netajil. Puritánskou morálku, obcházel švindlíky. Jestli kouřil marihuanu? "Nešlukoval jsem ji." Sex se stážistkou zprvu popíral. Měl s ní jen orální, tedy ne "skutečný" pohlavní styk...

Tři sny

 Ač těžko najít odlišnější politické figury i nátury, oba se k sobě chovají s respektem. Od charismatického Clintona nikdo neslyšel kritiku na adresu suchopárného Bushe, ani výtky k jeho iráckému tažení. Současný šéf Bílého domu na oplátku nemoralizuje o svém "bohémském" předchůdci. "Bill má tři sny. Za prvé: vrátit se jako manžel prezidentky Hillary Clintonové do Bílého domu, ač o tom nahlas nemluví. Za druhé: stát se generálním tajemníkem OSN. A za třetí: za svou angažovanost v boji s AIDS a pro oběti tsunami obdržet Nobelovu cenu míru," svěřil se hlas z jeho nejbližšího okolí.

Možná přijdou i Rolling Stones

Když slaví americký prezident -i ten bývalý - kulaté narozeniny, vytane většině lidí před očima svůdnice Marilyn Monroeové, jak v přiléhavých šatech zpívá Johnu F. Kennedymu "Happy Birthday".

Clintonovi občas pro chlapecký vzhled, schopnost rozněcovat sny i slabost pro ženy přezdívali Nový Kennedy. Na rozdíl od JFK však Clinton spojí oficiální oslavy svých šedesátin až 29. října s velkolepou benefiční akcí ve prospěch dobročinných fondů. Stane se tak tři dny po 59. narozeninách Hillary, jež o několik dní později chce znovu dobýt za Demokratickou stranu křeslo senátorky za stát New York. Zahrát exprezidentovi má přijít Mike Jagger a kolegové z Rolling Stones, kteří se v New Yorku zastaví při svém celosvětovém turné.

Pokud jde o dobročinnost, rozhodně není v případě 42. prezidenta ničím výjimečným. Za poslední dva roky ho zavedla do 70 zemí. Stojí v čele nadace Clinton Global Iniative, jež si vytkla za cíl potírat AIDS a chudobu. Pro své cíle získal nejbohatšího muže světa Billa Gatese, který mu štědře otevřel peněženku.

Z Arkansasu do Bílého domu

* narozen 19. srpna 1946 v městečku Hope v Arkansasu. Otec přišel o život při autonehodě tři měsíce předtím, matka se znovu provdala za alkoholika Rogera Clintona

* v roce 1963 si při návštěvě Bílého domu stiskl ruku s prezidentem Kennedym.

* studoval na Georgetownské univerzitě mezinárodní vztahy a práva na Yalově univerzitě. V roce 1973 získal Rhodesovo stipendium na Oxfordu

* 1975 sňatek se spolužačkou z práv Hillary Rodhamovou

* 1976 zvolen za demokraty ministrem spravedlnosti Arkansasu

* 1978 ve 32 letech guvernérem Arkansasu, nejmladším ze všech guvernérů v USA

* 1980 prohrál volby, 1982 se do guvernérského křesla vrátil

* 1992 po kampani, v níž se 43 procenty hlasů porazil úřadujícího prezidenta George Bushe (38 procent) a nezávislého Rosse Perota (19 procent) a pro niž zvolil píseň skupiny Fleetwood Mac "Don‘t stop thinking about tomorrow" (Nepřestaň myslet na zítřek), se ve 46 letech stal 42. prezidentem - třetím nejmladším a prvním narozeným po druhé světové válce

* prezidentské volby v roce 1996 vyhrál s 50 procenty hlasů proti republikánovi Bobu Doleovi (41 procent) a Perotovi (8 procent)

Většina honorářů - přičemž pořadatelé mu platí jako skvělému řečníkovi přinejmenším sto tisíc dolarů (asi 2,2 miliónu korun) za vystoupení - putuje právě do benefičního fondu. Ostatní končí na kontech právníků, kteří ho vysekávali ze skandálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám