Hlavní obsah

Sanders vévodí demokratickým kandidátům, táhnou ho zadlužení studenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Levicový vermontský senátor Bernie Sanders se dostal do čela demokratických kandidátů na prezidenta USA. Po sobotních volebních shromážděních v Nevadě, která ovládl, má nejvíce hlasů volitelů – celkem 34. Nyní se připravuje na střet s Joem Bidenem v Jižní Karolíně. Důvodem úspěchu 78letého veterána americké politiky je vysoká podpora mladých voličů.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Bernie Sanders při debatě v Las Vegas.

Článek

Sanders v Nevadě výrazně pokořil hranici 25 až 30 procent hlasů, která se mu maximálně připisovala. Po sečtení 88 procent hlasů jich získal 47,1 procenta, což znamená zisk 13 delegátů na volební kongres. Nyní jich má 34.

Biden dostal 21 procent hlasů a připsal si dva volitele, takže jich má nyní osm stejně jako Elizabeth Warrenová, která v Nevadě nezískala ani jednoho volitele, i když dostala hlasy 9,6 procenta účastníků. Pro Petea Buttigiega hlasovalo 13,7 procenta účastníků volebních shromáždění, což mu přineslo jednoho volitele, celkem jich má 23 a je průběžně druhý.

Sanders ovládl demokratické primárky v Nevadě

Amerika

Pro Sanderse hlasovalo 51 procent hispánských voličů, 29 procent bělochů a 27 procent černochů. Získal hlasy 65 účastníků volebních shromáždění mladších 30 let. Nevyhrál jen u voličů nad 65 let, kteří upřednostnili Bidena.

Klíče Sandersova úspěchu

Úspěch Sanderse je podle listu The Washington Post dán tím, že liberálové ve Washingtonu ignorovali klimatické změny, rostoucí nerovnost v příjmech a přetrvávající nedostatečná dostupnost zdravotní péče, který nevyřešila ani reforma exprezidenta Baracka Obamy.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Bernie Sanders opět tvrdě kritizoval miliardářskou elitu. Chce přijít s novým ekologickým plánem, který by pomohl bojovat s klimatickými změnami. Jeho název Green New Deal přitom jasně odkazuje na Rooseveltův New Deal po velké hospodářské krizi. Chce zrušit zadlužení studentů, které by zaplatil ze zdanění Wall Streetu, změnit imigrační zákony, aby se chránili lidé bez dokumentů, a zajistit zdravotní péči zavedením státního zdravotního pojištění. V USA na rozdíl od zemí Evropy je zdravotní pojištění poskytováno komerčně.

Podle komentátora serveru CNBC Jakea Novaka je Sandersův úspěch dán tím, že strany převážně ignorují mladé voliče. Ti jsou v těžké situaci. Za klíč k úspěchu jedince se považuje univerzita, ale náklady na vysoké školství od sedmdesátých let vzrostly šestkrát a mnozí studenti je nemohou splatit, objem studentských půjček nyní přesahuje 1,6 bilionu dolarů. Příjem domácnosti, kterou vedou lidé starší 65 let, je nyní 47krát větší než u domácnosti mladých.

Sanders jako Trump

„Strana se posunula doleva a já si nemyslím, že si to mnoho tradičních vůdců strany uvědomilo,“ řekl bývalý dlouholetý předseda odborů ve službách Andrew L. Stern. „Bernie Sanders je jako rozbité hodiny, ukazuje stejný čas už 35 nebo 40 let. A nyní ten jeho čas přišel,“ dodal.

Podle listu The Washington Post lidé Sanderse podporují, i když je velmi neortodoxní, jako zbraň proti vládnoucí třídě, která selhala. Podle něj jsou jeho vystoupení stejně elektrizující, jako byla před čtyřmi lety ta Trumpova v době jeho nástupu. Lidé hodiny čekají, aby ho mohli vidět.

„Lidé, kteří stáli mimo moc, hovoří o tom, jaký vliv mají korporace na otázky, které se týkají kvality jejich života,“ řekl Sandersův spojenec Abdul El-Sayed, který v roce 2018 neuspěl ve volbách guvernéra v Michiganu. „To, co vidíte, je nutná a přirozená změna v Demokratické straně,“ shrnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám