Hlavní obsah

Šance na uzavření Guantánama je mizivá, řekl Gates

Novinky, CNN,
Washington

Americký ministr obrany Robert Gates uvedl, že šance na uzavření tábora pro lidi podezřelé z terorismu na Guantánamu je velmi velmi nízká kvůli tomu, jak posílila opozice v Kongresu. Republikáni si nepřejí uzavření tábora, které patřilo k prioritám prezidenta Obamy.

Článek

Gates se ohledně osudu Guantánama vyjádřil před kongresovým výborem pro ozbrojené složky: „Upřímně si myslím, že jsme v pozici, kdy vyhlídky na uzavření Guantánama jsou velmi, velmi nízké kvůli širokému odporu proti tomuto kroku v Kongresu."

Gates byl velmi upřímný. Na otázku, kde budou zadržováni hledaní teroristé včetně špiček al-Káidy v čele s Usámou bin Ládinem, řekl: "Upřímná odpověď je, že nevíme. Jestliže je dopadneme mimo oblast, kde válčíme, a oni nespadají pod současné válečné zákony, je jednou z možností, že budou předáni místní vládě. Další možností je, že je převezeme do USA."

Námořní velitel ve výslužbě Kirk Lipold, který velel torpédoborci USS Cole napadenému v roce 2000 teroristy, dodal, že vláda „si nakonec uvědomila, že tábor na Guantánamo zůstává jediným místem, které je vhodné pro zadržování špiček al-Káidy a dalších teroristů. Je klíčové, aby Guantánamo zůstalo otevřené jako místo pro zadržování teroristů a zařízení pro získávání zpravodajských informací. Národní bezpečnost není něco, co by mělo být otázkou pochyb.

Reklama

Výběr článků

Načítám