Hlavní obsah

S ženou, která potopila šéfa CIA, měl pletky i generál velící v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Allen je vyšetřován kvůli "nepatřičným stykům" se ženou zapletenou do skandálu s nevěrou bývalého šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse. FBI odhalila přes 20 000 stran komunikace mezi Allenem a 37letou Jill Kelleyovou, která stála za pádem Petraeuse.

Generál John Allen je vyšetřován kvůli kontaktům s Jill KelleyovouVideo: Novinky/Reuters/ČTK

 
Článek

O vyšetřování Allena informoval v úterý ráno v letadle do Austrálie ministr obrany Leon Panetta. Kauzu, o níž v neděli Panettu informovala kriminální centrála FBI, dál vyšetřuje americké ministerstvo obrany. Panetta pověřil vyšetřováním Allenových kontaktů generální inspekci amerického ministerstva obrany. Informoval rovněž členy branného výboru Senátu a Sněmovny reprezentantů. Allena, který trvá na své nevině, z úřadu neodvolal, dokud se věc nevyšetří.

Foto: ČTK/AP, Reuters, Novinky

"Do doby, než se záležitost vyjasní a než budou zjištěna potřebná fakta, zůstane generál Allen velitelem ISAF," řekl Panetta novinářům. Dodal zároveň, že Senát by měl "urychleně" jednat ve věci Dunfordova schválení, který se má stát Allenovým nástupcem.

Foto: ČTK/AP

Generál John Allen, který velí koaličním vojskům v Afghánistánu.

Podle ministra obrany je Allen vyšetřován kvůli kontaktům s Jill Kelleyovou, ženou, která dostávala výhrůžné e-maily od Petraeusovy bývalé milenky Pauly Broadwellové a měla s generálem platonický vztah. Allen podle Panetty jakékoli provinění popírá.

Foto: Reuters

Rivalky Jill Kelleyová (vlevo) a Paula Broadwellová

Panetta novinářům řekl, že požádal o pozastavení Allenovy kandidatury na post vrchního velitele amerických vojsk v Evropě. Prezident Barack Obama prý s jeho žádostí souhlasil. Allen, který je nyní ve Washingtonu, měl podstoupit slyšení v Senátu ve čtvrtek stejně jako jeho předpokládaný nástupce generál Joseph Dunford.

Foto: Profimedia.cz

Natalie Khawamová, generál David Petraeus, Scot a Jille Kelleyovi a Holly Petraeusová na slavnosti Gasparilla v Tampě v rcoe 2010

Podle agentury Reuters je oznámení o Allenovi šokujícím signálem o tom, že skandál kolem Petraeuse, který byl velitelem vojsk USA v Afghánistánu před Allenem, zasahuje možná mnohem víc lidí, než se původně předpokládalo.

Sedmatřicetiletá Kelleyová se jako dobrovolnice podílela na organizaci společenských akcí na letecké základně MacDill na Floridě. Její rodina se stýkala s Petraeusovými v době, kdy byl vrchním velitelem centrální skupiny armád, pod níž spadá Afghánistán. Sídlo velení bylo právě v Tampě, kde žije.

Foto: ČTK/AP

Jill Kelleyová vychází ze svého domu v Tampě

Americké zpravodajské zdroje podle agentury Reuters odmítají spekulovat, nakolik mohlo skandální chování vysokých důstojníků vést k vyzrazení tajných informací. "Jsme znepokojeni skutečností, že docházelo k nepatřičným stykům. Nebudeme ale spekulovat, co (nalezené) dokumenty obsahují," řekl novinářům zdroj FBI.

Skutečnost, že Allena dál vyšetřuje inspekce Pentagonu, a nikoli agenti FBI, podle agentury AP naznačuje, že jeho případné prohřešky se týkají spíš porušení vnitřních armádních pravidel než federálních zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám