Hlavní obsah

S Putinem bude Trump mluvit v sobotu, nyní ho čeká jednání s Mayovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin mají podle CNN na sobotu naplánovaný první telefonický rozhovor od Trumpovy inaugurace. Sám Trump prohlásil, že s Putinem brzy pohovoří. Prvního zahraničního státníka Trump přijme už v pátek - v USA se sejde s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Foto: Saul Loeb, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„(Putin) mi telefonoval, když jsem vyhrál. Ještě jsme nejednali. Ale, jak chápu, brzy si pohovoříme,” řekl Trump televizi Fox News. Prohlásil také, že zlepšení vzájemných vztahů bude ku prospěchu jak Rusům, tak Američanům.

Také Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že přímý kontakt mezi Kremlem a Bílým domem po Trumpově páteční inauguraci zatím navázán nebyl. Obě strany se dosud nemohly domluvit ani na termínu telefonického rozhovoru mezi oběma prezidenty, připomněla agentura TASS.

Trump během volební kampaně sliboval zlepšení vztahů s Ruskem. Po svém zvolení naznačil, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko předchozí vládou prezidenta Baracka Obamy, pokud by Rusové pomohli Spojeným státům v boji proti terorismu.

Neděláme si iluze, řekl Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu v ruském parlamentu řekl, že Moskva nemá žádné iluze, že by za vlády prezidenta Trumpa došlo k rychlému tání ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem. Kreml je ale podle něj připraven ujít k nápravě poškozených vztahů svůj kus cesty.

Jako prvního zahraničního státníka přijme Trump britskou premiérku Theresu Mayovou. Ta se nechala slyšet, že by v případě prezidenta Putina radila Američanům: „Spolupracujte, ale dejte si pozor.” [celá zpráva]

Tématem schůzky lídrů, kteří mají shodné názory na brexit či omezování migrace, bude mimo jiné snaha o zformování nové podoby vztahu jejich zemí, které s novým vedením vypovídají velké mezinárodní smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám