Hlavní obsah

Ruská anexe Krymu je neakceptovatelná, prohlásil budoucí Trumpův šéf diplomacie

Washington
Aktualizováno

Zásadní obrat v americko-ruských vztazích se po příchodu Trumpovy administrativy zřejmě konat nebude. Trumpův kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson na půdě amerického Senátu prohlásil, že Spojené státy neakceptují ruskou anexi Krymu, která je v rozporu s mezinárodním právem.

Foto: © Joshua Roberts / Reuters, Reuters

Šéf firmy ExxonMobil Rex Tillerson

Článek

Odpověď Obamovy administrativy na připojení Krymu k ruské federaci Tillerson označil za slabou. Washington měl podle něj v reakci na chování Ruska na Krymu a východě Ukrajině jednat rozhodněji a to i například nabídnutím vojenské pomoci.

Nominaci bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobile na post hlavy americké diplomacie zpochybňuje řada demokratických zákonodárců i někteří republikáni kvůli jeho blízkým vztahům k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Tillerson během pondělní rozpravy uvedl, že sankce jsou "mocným nástrojem" proti agresivní ruské politice a označil ruské vojenské akce v Sýrii za porušení mezinárodního práva.

Samotného Putina však válečným zločincem nazvat odmítl. Na přátelské vztahy v příštím prezidentském období to nicméně Tillerson podle svých slov nevidí. „Rusko je silou, s níž je třeba počítat. Je důležité s ním vést dialog. Ale chceme, aby se (vztahy) zhoršily, nebo si Rusko zaslouží jiný přístup? Přáteli nikdy nebudeme, nesdílíme stejné hodnoty,“ řekl budoucí šéf americké diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám