Hlavní obsah

Rumsfelda je možné žalovat za mučení Američanů v Iráku

Novinky, rei
Washington

Odvolací soud ve Spojených státech připustil žalobu proti bývalému ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi za nařízení, která umožňovala americkým vojákům v Iráku mučit své spoluobčany. Informovala o tom v úterý stanice CNN. Soud se nezabýval pravdivostí obvinění ze strany žalujících, ale pouze tím, zda je jejich žaloba přijatelná.

Foto: Handout, Reuters

Donald Rumsfeld

Článek

Soud rozhodl, že dvojice Američanů Donald Vance a Nathan Ertel tvrdící, že je američtí vojáci v Iráku v roce 2006 mučili, může Rumsfelda zažalovat. Exministr je podle něj osobně odpovědný a v tomto případě se na něj nevztahuje imunita.

„Jestliže jsou obvinění ze strany žalujících pravdivá, činila dvojice amerických občanů správnou věc, když se snažila poukázat na nekalé praktiky vlády USA. Byli  vlastní vládou uvězněni a mučeni, aniž by byly uvědomeny jejich rodiny,“ uvedla porota ve verdiktu.

Dvojice mladých mužů cestovala do Iráku v letech 2005 a 2006, aby „pomohli s obnovou země“. Nejprve pracovali pro soukromou bezpečnostní firmu Shield Group Security a poté, co se tato dostala do podezření z korupce, začali spolupracovat s bezpečnostním úřadem FBI. Muži federálním agentům poskytli firemní dokumentaci a dodali svědectví. Mimo jiné uvedli, že se iráčtí a američtí vládní pracovníci podíleli na ilegálním obchodu se zbraněmi a vůbec jednali korupčně.

Šéfům Shield Group Security začala být dvojice podezřelá, a tak ji zbavili práva na vstup do hlídané bagdádské Zelené zóny. Když ohrožení Vance a Ertel zkontaktovali úřady, přišli si pro ně vojáci a vzali je na ambasádu USA. V průběhu výslechu ale přišel obrat a muži dostali na ruce pouta a byli uvězněni.

Po převozu na základnu Camp Cropper je umístili na chladnou a temnou samotku, kdy byli oba údajně psychicky i tělesně týráni. Spali na holé zemi, přičemž jim spánek neustále znemožňovaly stráže hlasitou metalovou hudbou kdykoliv jim spadla víčka.

Posléze byli oba puštěni na svobodu, aniž by byli z něčeho obviněni.

Rumsfeldovi hrozí soudy

Donald Rumsfeld jako ministr obrany dohlížel na invazi USA do Afghánistánu i Iráku. Úřad opustil po druhém zvolení George W. Bushe prezidentem v roce 2006. Soudů mu hrozí více, už minulý týden soudce připustil podobnou žalobu jiného muže, jenž rovněž tvrdí, že byl armádou v Iráku mučen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám