Hlavní obsah

Rubio chce sjednocení proti Trumpovi, vyzval k podpoře soupeře v Ohiu

Washington/Miami

Floridský senátor Marco Rubio se snaží za každou cenu udržet své šance v primárkách republikánů, ve kterých získal jen 165 hlasů delegátů, zatímco Donald Trump již 462. Trump má přitom šanci vyhrát i v Rubiově domovské Floridě, proto se senátor rozhodl k neobvyklému kroku - podpořit konkurenta v Ohiu, aby získal jeho podporu na Floridě, aby Trump ani ve jednom státě nezískal žádné delegáty.

Foto: ČTK/AP

Floridský senátor Marco Rubio

Článek

Cílem Rubiovy akce není jen vyhrát na Floridě, ale hlavně oslabit Trumpa, aby nezískal další hlasy volitelů. Pokud by byl Trump poražen v Ohiu, nezískal by další delegáty, protože ve státě je většinový systém, takže vítěz získá všechny delegáty. Stejné je to na Floridě. Uvedly to listy The New York Times, The Washington Post a server Politico.

Rubiův poradce proto v pátek vyzval příznivce floridského senátora, aby volili Kasiche výměnou na podporu na Floridě. Mluvčí Robia Ted Conant řekl: „Pokud jsi republikánský volič v Ohiu a chceš porazit Donalda Trumpa, tak tvou největší šanci je John Kasich, protože John Kasich je tam guvernér a v některých žebříčcích je velmi blízko Trumpovi.“

Dodal, že na oplátku by mohl zase doporučit Kasich svým příznivcům, aby podpořili Rubia na Floridě.

Je to strategie navržená Mittem Romneyem, který před čtyřmi lety v prezidentské volbě prohrál s Barackem Obamou.  Romney vyzval odpůrce Trumpa, aby se sjednotili a zabránili získat newyorskému magnátovi republikánskou nominaci.

Rubio se strategií souhlasí. V Palm Beach řekl: „Jasně, že John Kasich má v Ohiu větší šanci než já, je jediný, kdo tam může porazit Trumpa. Já jsem jediný, kdo může porazit Trumpa na Floridě.“ Přiznal ale, že s Kasichem nemluvil.

Kasich podporu vítá, ale nemíní ji oplácet. Je si jistý svou pozicí v domovském státě. „Mířili jsme k vítězství k Ohiu i bez této podpory, stejně tak jako on míří k porážce na Floridě bez nás,“ řekl jeho mluvčí Rob Nichols.

Počty dosud získaných delegátů
Donald Trump462
Ted Cruz371
Marco Rubio165
John Kasich63
Odstoupivší
Ben Carson8
Jeb Bush4
Carly Fiorinová1
Mick Huckabee1
Rand Paul1

Trump utrpěl v sobotních primárkách dvě porážky, prohrál v hlavním městě Washingtonu a ve Wyomingu. V obou státech skončil třetí, jenomže se v nich rozděluje jen malé množství delegátů pro stranický sjezd. [celá zpráva]

Naopak na Floridě se bojuje o 99 delegátů, v Ohiu o 66. Kdyby v obou státech vyhrál Trump, měl by 627 delegátů a svým soupeřům by výrazně odskočil. I kdyby však Rubio vyhrál na Floridě, stále by před ním měl Trump náskok 200 volitelů. Kasich je už nyní víceméně ze hry. V Illinois se delegáti rozdělují poměrně stejně jako v Severní Karolíně, v Missouri může všech 52 volitelů získat jen ten, kdo získá v primárkách nadpoloviční počet hlasů, jinak se rozdělují poměrně a vítěz dostane bonus 12 delegátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám