Hlavní obsah

Romney podpořil McCainovu kampaň

Novinky, CNN, rei, The Chicago Tribune
BOSTON

Odstoupivší republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney podpořil nominaci svého stranického kolegy Johna McCaina do Bílého domu. Bývalý guvernér Massachusetts tak učinil ve čtvrtek při společném vystoupení s McCainem na předvolebním mítinku v Bostonu.

Foto: Larry Downing , Reuters

Mitt Romney

Článek

"Všichni dobře víte, na kolik věcí jsme měli rozdílný názor. Demokraté se ale stále přetahují mezi sebou a my musíme stát při sobě a pokročit, zatímco oni bojují,“ řekl Romney shromážděným s tím, že podporuje kampaň "pravého amerického hrdiny“.

"Podporuji jeho kandidaturu a žádám delegáty, kteří za mnou stojí, aby na stranickém sjezdu volili senátora McCaina. Je to muž schopný v tomto nebezpečném čase vést naši zemi. Chápe, že jsme ve válce a že musíme zvítězit. Národní bezpečnost pro něj není jen jedna z položek agendy," řekl Romney.

McCain řekl, že boj o nominaci s Romneym byl tvrdý a že mu pomohl stát se lepším kandidátem. Arizonský senátor má závěrečnou nominaci o prezidentský úřad téměř jistou. Zvítězil ve volbách v klíčových státech a získal si podporu 843 delegátů z potřebných 1191. Odstup jeho soupeřů Mikea Huckabeeho a Rona Paula za ním je příliš velký.

Čtěte také profily dalších republikánských kandidátů:
Mike Huckabee
Ron Paul

Boj o nominaci v táboře demokratů je těsný. Navrch má Barack Obama před Hillary Clintonovou. Clintonová získala 1220 delegátů, Obama o 75 více.

McCain ovšem není moc populární u konzervativních republikánů kvůli relativně umírněným názorům na potraty, imigraci a sňatky osob stejného pohlaví. Konzervativní křídlo republikánů stálo za Romneyem, který svou kandidaturu stáhnul minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám