Hlavní obsah

Řetězové transplantace ledvin se zúčastnilo 30 lidí

– Washington

Řetězové transplantace ledvin se v USA účastnilo rekordních 30 lidí. Teprve pak dostal ledvinu člověk, jemuž ji první dárce chtěl dát, uvedla televize ABC News. Transplantace se provedly v 17 nemocnicích jedenácti států Unie.

Foto: Profimedia.cz

Doba, kterou je darovaný orgán mimo tělní oběh, by měla být co nejkratší.

Článek

Na začátku řetězu stál Rick Ruzzamenti, který chtěl darovat ledvinu 47letému pracovníkovi vlády Donaldu Terrymu. Jeho ledvina se však pro něj nehodila. Odstartoval tak nejdelší řetěz dárců, který organizoval Národní registr dárců ledvin.

Jeho ledvina se hodila Brooke Kitzmanové. V řetězu dárců se objevil i muž, který věnoval svou ledvinu expřítelkyni, a pomohla si i dvojice, která se scházela v době, kdy oba chodili na střední školu a tančívali spolu na plesech.

Nakonec se ale podařilo najít ledvinu i pro Terryho, který vypověděl: „Myslil jsem si, že umřu na dialýze, když mi doktoři zavolali, že mají ledvinu. Propukl jsem v pláč. Nevěděl jsem co říci. Nemyslel jsem si, že budu žít déle než pět let.“

Šťastný byl i Ruzzamenti: „Je jediná věc, kterou mohu říci. Jestliže máme dvě ledviny a věříte v Boha, mohli byste říci, že Bůh nám dal ledvinu navíc, abychom ji mohli věnovat. Jen pár okamžiků bolesti, nějaký měsíc budete strádat, abyste mohli zachránit jiného jednotlivce. Velikost utrpení a bolesti, kterou jste si přitom prošli, je nic proti množství dobra, které s tím přichází. Kdybych měl ještě jednu ledvinu, tak bych ji taky daroval.“ Těžko mu v dojetí vytýkat, že si neuvědomil, že vzhledem k symetrii těla je většina orgánů párových, v USA mnozí stále ještě odmítají evoluční teorii.

Řetězové transplantace ledvin

Řetězové transplantace pořádá Národní registr dárců ledvin. Snaží se tak vyřešit problém s tím, že v USA čeká na transplantaci ledvin 90 000 lidí.

Registr založil bývalý příslušník námořní pěchoty Garet Hil kvůli tomu, že jeho desetiletá dcera potřebovala ledvinu a muselo se testovat 15 dárců, než se našel vhodný.

„Vstoupili jsme do výměnných systémů v USA a nikdy nenašli vhodného dárce. Když jsem viděl tyto systémy, myslel jsem si, že by existoval lepší způsob. To nás vedlo k tomu, abychom založili Národní registr dárců ledvin." řekl Hil.

Registr testoval potenciální dárce a pomáhal vyhledávat i příjemce. Organizoval i přepravu ledvin komerčními lety, protože mnozí příjemci byli v takovém stavu, že nemohli jet za dárci. Proč nemohli jet dárci za příjemci, není jasné, zřejmě by je zaměstnavatel neuvolnil a bylo by to nákladné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám