Hlavní obsah

Republikány opouštějí desetitisíce voličů. Může za to Trump i útok na Kapitol

Washington

Senátní hlasování o ústavní žalobě na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa se blíží. Otázkou zůstává, jak se zachovají republikáni. Už teď se ale strana potýká s odlivem desítek tisíc voličů, a to především v klíčových státech.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Dosluhující prezident Donald Trump se ve středu rozloučil s Bílým domem.

Článek

Po útocích Trumpových radikálních příznivců na Kapitol 6. ledna letošního roku opustilo řady registrovaných republikánských voličů přibližně 30 tisíc lidí. Nejvíce – bezmála třetina z nich – tak učinilo v Arizoně, kde od roku 1952 vyhrávali s výjimkou v letech 1996 a 2020 republikánští kandidáti na prezidenta.

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa zřejmě neuspěje

Amerika

V listopadových volbách však vyhrál demokratický kandidát Joe Biden v Arizoně o zhruba 10 tisíc hlasů. Reálně by tak měl Biden aktuálně větší podporu, ačkoli nelze u každého jedince vložit rovnítko mezi odchodem od republikánů a volbou  demokratů.

Další ztráty hlásí republikáni v Severní Karolíně, Pensylvánii a na Floridě. Tedy státech, které patří mezi tzv. swing states. To znamená, že ani jedna strana v nich dlouhodobě nemá většinu a výsledky voleb jsou zde proměnlivé. Právě tyto státy rozhodují prezidentské volby.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Ačkoli se 30 tisíc voličů z početné republikánské základny nemusí jevit jako mnoho, podle profesora Michaela McDonalda z Floridské univerzity, který se volbám a hlasování dlouhodobě věnuje, se nejedná o běžný jev. „Je neobvyklé, když lidé mění svou stranickou příslušnost bez jakékoli pobídky,“ uvedl.

Američtí voliči podle McDonalda jen velmi zřídka aktivně usilují o změnu příslušnosti k jednotlivým stranám.

Trump už není prezident, jeho soud v Senátu se ale blíží

Amerika

„Běžně se stává, že je volič registrován u jedné strany (či jako nezávislý). Když se blíží v jeho státě primárky, tak se musí opětovně registrovat, a při těchto příležitostech občas někdo stranu mění. Nestává se ale, že by někdo aktivně vystoupil ze strany, aby se stal demokratem, republikánem nebo nezávislým voličem,“ dodal profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám