Hlavní obsah

Republikáni ve volbách ztrácejí guvernéry

Washington
Aktualizováno

Američtí republikáni v úterních volbách nepřišli jen o většinu v dolní komoře Kongresu, porážku utrpěli i ve volbách guvernérů, kteří se vybírali ve 36 státech a třech teritoriích. Prozatím ztratili sedm států, v mimořádně těsném souboji se jim ale podařilo udržet Floridu a Iowu.

Foto: Chris Urso, ČTK/AP

Guvernérem Floridy se stane republikán Ron DeSantis (uprostřed).

Článek

Demokraté zaznamenali velký úspěch v Novém Mexiku, kde se guvernérkou stala Michelle Lujan Grishamová, a také v Kansasu, Illinois, Michiganu, Wisconsinu, Nevadě a Maine, kde dosud vládli republikáni.

Demokraté také zvítězili v Kalifornii, Minnesotě, na Havaji či v New Yorku, kde demokrat Andrew Cuomo mandát obhájil. Uspěli i v Coloradu, kde vyhrál demokratický kongresman Jared Polis, který se již během svého působení v Kongresu otevřeně hlásil k homosexuální orientaci. Podle AP se tak stane vůbec prvním guvernérem, který se netají tím, že je gay. Již v únoru 2015 se stala guvernérkou v Oregonu demokratka Kate Brownová, která se považuje za bisexuálku. I ta svůj úřad nyní obhájila.

Neúspěch demokratů v klíčových státech

Těsný souboj svedl demokrat Andrew Gillum na Floridě, kde ale nakonec zvítězil republikán Ron DeSantis. Demokraté neuspěli ani v Ohiu, kde bývalý senátor Mike DeWine porazil Richarda Cordraye a nahradí Johna Kasiche. Oba tyto státy hrají klíčovou roli v prezidentských volbách, a proto demokraté velmi usilovali o vítězství v nich.

Republikáni rovněž udrželi kromě Ohia a Floridy i Texas, Arizonu či Alabamu nebo Jižní Karolínu a Tennesee. Volby v Georgii sice vyhrál rRepublikán Brian Kemp, ale demokratka Stacey Abramsová odmítla těsnou porážku uznat a požaduje přepočítání všech hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám