Hlavní obsah

Republikán McCain potvrdil kandidaturu na prezidenta USA

Novinky, ČTK, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW HAMPSHIRE

Republikán John McCain ve středu oficiálně oznámil, že hodlá kandidovat na prezidenta Spojených států amerických. Američané budou volit svého prezidenta v listopadu 2008. Nynější prezident George W Bush již kandidovat nemůže.

Článek

"Stojí před námi ohromné výzvy, ale já se jich nebojím. Jsem na ně připraven," řekl v projevu v americkém státě New Hampshire čtyřnásobný senátor za stát Arizona, bývalý pilot amerického vojenského námořnictva a bývalý válečný zajatec z války ve Vietnamu. Právě v New Hampshire se vždy konají první republikánské primárky.

Pokud by byl John McCain zvolen, stal by se ve věku 70 let nejstarším nově zvoleným prezidentem USA. "Nejsem nejmladším kandidátem. Ale jsem tím nejzkušenějším," říká McCain. "Vím, jak bojovat, i jak uzavřít mír. Vím, kdo jsem a co chci dělat," dodal.

Pozorovatelé poukazují na to, že v případě zvolení by McCaina mohlo zradit zdraví. Senátor měl již třikrát problémy s rakovinou kůže. Největším jeho problémem by však mohl být nepříznivý vývoj v Iráku. McCain je hlasitým zastáncem Bushovy strategie v zemi a nedávno dokonce označil bývalého ministra obrany Donalda Rumsfelda za jednoho z nejhorších ministrů obrany v historii, protože do Iráku nevyslal vyšší počty vojsk hned na začátku invaze. [celá zpráva]

McCain zahájil kampaň na podporu své kandidatury již před časem. Minulý víkend překvapil shromážděné na mítinku v Jižní Karolíně svou odpovědí na dotaz co si myslí o Íránu. McCain v odpověď začal zpívat: Bombardujte Írán. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám