Hlavní obsah

Raketoplán Discovery přistál na Zemi

Novinky, ČTK, IAN, Petr Kubala
HOUSTON

Americký raketoplán Discovery ve středu v 19:02 SEČ úspěšně přistál na ploše Kennedyho vesmírného střediska. NASA považuje skončenou misi za jednu z nejnáročnějších v historii budování Mezinárodní kosmické stanice (ISS).

Článek

V 17:59 se motory raketoplánu zažehly na téměř dvě minuty a Discovery tak zahájil sestupný manévr. Přibližně v 18:30 pak raketoplán ve výšce asi 122 km vstoupil do zemské atmosféry. Téměř celý sestup kosmického korábu řídí počítače. Kapitánka Pamela A. Melroy převzala pilotáž teprve krátce před přistáním. V 19:02 našeho času se kola Discovery dotkla přistávací plochy na Floridě.

:. Discovery těsně před přistáním. Foto: ČTK/AP

Discovery odstartoval od ISS v pondělí, astronauti se však na jeho palubu přesunuli už v neděli. Mezi nimi byl i Američan Clayton Anderson, který na oběžné dráze strávil předchozích pět měsíců. Na ISS ho vystřídal jeho krajan Daniel Tani.

:. Přistávací manévr Discovery. Foto: REUTERS/Joe Skipper

:. Mise Discovery byla jedna z nejnáročnějších v historii. Foto: REUTERS/Red Huber/Pool

Než se vesmírné plavidlo vydalo směrem k Zemi, obletěl s ním pilot George Zamka jednou okolo orbitálního komplexu, aby stálá posádka stanice vyfotografovala plášť Discovery. Na základě pořízených snímků NASA určila, že žáruvzdorný štít stroje je v pořádku a vydrží extrémní teploty při návratu do zemské atmosféry. Tepelný štít musel vydržet teplotu až 1200°C.

:. Raketoplán přistál v 19:02 SEČ. Foto: REUTERS/Stan Honda/Pool

:. Raketoplán přistál na ploše Kennedyho vesmírného střediska podle plánu. Foto: REUTERS/Stan Honda/Pool

Historická mise

Sedmičlenná posádka raketoplánu, který k ISS přiletěl 25. října, má za sebou jeden z nejnáročnějších pobytů na orbitálním komplexu v jeho dosavadní historii. Připojila k němu nový přechodový modul Harmony, nutný k dalšímu rozšiřování stanice, a zároveň musela při riskantním výstupu opravovat protržený solární panel.

:. Přistání raketoplánu Discovery. Foto: REUTERS/Stan Honda/Pool

Na misi Discovery naváže brzy další. Již 6. prosince se má do vesmíru vydat raketoplán Atlantis, který k ISS dopraví netrpělivě očekávaný evropský vědecký modul Columbus. Přípravy mise jsou již v plném proudu. Na přelomu týdne by se měl Atlantis vydat na startovací rampu.

Přelety "nové" ISS můžete v těchto dnech sledovat také na českém nebi. Aktuální časy přeletů pro vaše město najdete na stránkách IAN. Pozorování přeletu ISS může být navíc v těchto dnech okořeněno pozorováním komety Holmes, která je stále vidět pouhým okem.

:. Televizní snímek raketoplánu Discovery ve vesmíru. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám