Hlavní obsah

Discovery i přes nesouhlas části NASA odstartoval

Novinky, ČTK, Petr Kubala, IAN
MYS CANAVERAL

Z letového střediska Mysu Canaveral na Floridě odstartoval v úterý k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) raketoplán Discovery. Vzlétl podle plánu i přes nesouhlas některých techniků z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Článek

Raketoplánu přitom hrozil odklad startu poté, co kontrola jen pár hodin před naplánovaným odletem objevila na potrubí palivové nádrže kus ledu.

Discovery odstartoval krátce po půl šesté SELČ. Start ohrožovala také předpověď, která dávala jen 40% šanci na dobré meteorologické podmínky ve chvíli startu. Přibližně dvě minuty po startu byly odhozeny dva přídavné motory na tuhé pohonné hmoty. O dalších sedm minut později byla odhozena vnější palivová nádrž a raketoplán se dostal na prozatímní oběžnou dráhu. O konečné navedení na orbit se postarají motory OMS.

Nový modul a stálý člen stanice

Hlavním úkolem jeho mise je dopravit k ISS spojovací modul Harmony (Node-2). K němu budou později připevněny další moduly. Tím prvním má být už v prosinci letošního roku netrpělivě očekávaný evropský vědecký modul Columbus.

Druhým úkolem posádky raketoplánu je dokončit poměrně složitý přesun jednoho ze segmentů nosníku se slunečními panely. Operaci zahájily již předešlé mise tím, že svinuly oba páry slunečních panelů. Manévr se ale nikdy neobešel bez problémů a asistence astronautů ve volném kosmu. Samotný přesun pomocí mechanického manipulátoru by snad větší problémy způsobit neměl.

Reklama

Výběr článků

Načítám