Hlavní obsah

Ptal se, jak zatočit s práskači, píše v poznámkách exšéf FBI po schůzkách s Trumpem

Washington

Prostitutky, Putin, jak postupovat proti těm, kteří vynášejí informace o chodu administrativy amerického prezidenta médiím, či jak dostat novináře do vězení. To jsou namátkově vybrané zápisky bývalého ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, které si dělal po setkání s Donaldem Trumpem. Zhruba 15 stránek poznámek proniklo do několika amerických médií.

Foto: Jim Lo Scalzo/Pool, Gary Cameron/File , Reuters

Americký prezident Donald Trump a odvolaný ředitel FBI James Comey

Článek

V poznámkách bývalého šéfa FBI se píše například o jeho setkání s Trumpem v New Yorku v lednu loňského roku, krátce před prezidentskou inaugurací. Právě na této schůzce Trump údajně hovořil o obviněních, podle kterých byl v Moskvě v roce 2013 ve styku s prostitutkami. Opakovaně tato obvinění v rozhovoru s Comeym odmítl.

Tehdejšímu šéfovi FBI Trump mimo jiné svěřil, že mu ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko má "jedny z nejkrásnějších děvek na světě". Kdy Putin tento komentář údajně učinil, není jasné.

Zápisky popisují také setkání Comeyho s Trumpem zhruba týden po jeho uvedení do úřadu prezidenta. Trump šéfovi FBI tehdy údajně řekl, že od něj očekává loajalitu.

Jak dostat novináře do basy

V jednom z dalších rozhovorů americký prezident Comeyho údajně požádal, aby přestal vyšetřovat poradce Bílého domu Michaela Flynna. Současně si ale podle poznámek na Flynnovu práci v administrativě stěžoval. Jako příklad zmínil to, že Flynn ho včas neinformoval o gratulacích, které od světových vůdců po složení prezidentské přísahy obdržel, což způsobilo průtahy v děkovných odpovědích. Flynn nakonec ve své funkci poradce skončil už v únoru 2017.

Comey si také zapsal, že Trump se během jejich rozhovoru věnoval možnostem, jak postupovat proti těm, kteří vynášejí informace o chodu jeho administrativy médiím, a jak novináře dostat do vězení.

Poznámky už dostal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, ve čtvrtek je americké ministerstvo spravedlnosti předalo v upravené podobě zástupcům tří výborů Sněmovny reprezentantů.

Prezident na Twitteru poznámky označil za důkaz, že nespolupracoval před zvolením tajně s Ruskem.

„Poznámky Jamese Comeyho jsou venku a jasně ukazují, že nedošlo k ŽÁDNÉ TAJNÉ DOHODĚ, ani ŽÁDNÉMU MAŘENÍ. A taky: prozradil utajované informace. Páni! Bude hon na čarodějnice pokračovat?” napsal prezident v reakci na zveřejnění obsahu poznámek na Twitteru.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám