Hlavní obsah

Proti střelci v Dallasu nasadili robota s výbušninou, vrah se mstil bílým policistům

– Dallas • Aktualizováno

Útočník, který v Dallasu zabíjel policisty, během vyjednávání s úřady prohlašoval, že mstí policejní střelby proti Afroameričanům. Šlo mu o zabíjení policistů bílé pleti. Na tiskové konferenci to řekl policejní šéf David O'Neal Brown. Zatím není jasné, kolik lidí útočilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v DallasuVideo: Reuters

 
Článek

Střelec udeřil během poklidné demonstrace proti policejnímu násilí. Zabil pět policistů, šest dalších postřelil.

Následně se ukryl v parkovací budově. Policie s ním podle Browna vyjednávala několik hodin. „Zdá se být při smyslech. Prohlašoval, že chtěl zabít policisty bílé pleti. Prohlašoval, že je naštvaný kvůli zmařeným životům černochů,“ vylíčil policejní šéf. Ten střelce označil za zbabělce, který policisty obklíčil.

Vrah také podle něj tvrdil, že není členem žádné organizace a jedná sám, ale to zatím není jisté.

Policie se po zdlouhavém vyjednávání rozhodla útočníka zabít. Brown neupřesnil, jak se to stalo, uvedl však, že k němu bylo vysláno robotické zařízení s výbušninou.

Foto: Ting Shen/The Dallas Morning News, ČTK/AP

Policista oplakává své zabité kolegy.

„Naše profese utržila ránu, dallaská policie dostala ránu,“ řekl Brown, podle něhož nemůže nic ospravedlnit vraždy nevinných lidí.

Policejní akce podle Browna pokračuje, není vyloučeno, že muž měl komplice. Hovořilo se o několika odstřelovačích a cílené, křížové palbě. Policie zadržela tři podezřelé.

Policejní zásahy nepřežili dva lidé

Spojené státy v posledních dnech znepokojila hned dvě nová úmrtí černochů při policejním zásahu. V úterý v louisianském Baton Rouge zastřelila policejní hlídka 37letého Altona Sterlinga, který ji měl ohrožovat pistolí v kapse. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Rozstřílené okno obchodu v Dallasu

Následující den zastřelil při silniční kontrole policista v minnesotském Facon Heights 32letého Philanda Castila. Měl strach, že sahá po zbrani. Jeho přítelkyně, která ze sedadla spolujezdce incident natáčela na mobil a živě vysílala na Facebooku, ale tvrdila, že řidič jen sahal pro doklady. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám