Hlavní obsah

„Proč na mě střílíte?” Policie v Chicagu zveřejnila záběry zabití mladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Policejní sbor v americkém Chicagu ve středu publikoval video z incidentu, který se stal na konci března letošního roku. Policisté na něm pronásledují a následně pětkrát zezadu postřelí ozbrojeného 22letého Anthony Alvareze. Ten zraněním nakonec podlehl. Starostka města Lori Lightfootová uvedla, že se muž provinil „menším dopravním přestupkem”. Alvarez po sobě zanechal dvouletou dceru.

Policisté v Chicagu zastřelili zezadu podezřeléhoVideo: CIVILIAN OFFICE OF POLICE ACCOUNTABILITY, Novinky/AP

 
Článek

Honička s policií se udála už téměř před měsícem, konkrétně 31. března v ranních hodinách blízko chicagské čtvrti Portage Park.

Policie ve středu publikovala dvě poměrně explicitní 12minutová videa. Situace se vyostřuje v momentě, kdy Alvarez zabíhá do rezidenční čtvrti. „Odhoď zbraň! Odhoď zbraň!” volá policista a následuje pět výstřelů.

„Proč na mě střílíte?” ptá se krvácející Alvarez. „Měl jsi pistoli!” odvětí mu policista, který ho následně prosí, aby vydržel a neumíral, zatímco jeho kolega volá sanitku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z kamery na těle policisty

Na dalším záběru, zřejmě z bezpečnostní kamery jednoho z domů, je vidět, že pronásledovaný mladík opravdu zbraň svíral. Jak ale upozorňují média, ani jednou ji proti policistům nenamířil.

Údajně se provinil dopravním přestupkem

Zatím stále není jasné, z jakého důvodu začala policie mladíka pronásledovat.

Jak informovala stanice NBC, starostka městka Lori Lightfootová bez dalších podrobností zmínila „menší dopravní přestupek”. Policisté k tomu jen dodali, že se snažili Alvareze, který byl latinskoamerického původu, jen zastavit a promluvit si s ním. Ten jim ale začal utíkat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alvarez s partnerkou a dcerou

„Řeknu k tomu jen tohle. Nemůžeme žít ve světě, kde menší dopravní přestupek končí tím, že je člověk zastřelen a zabit,” řekla Lightfootová.

Pozůstalí nejsou s dosavadním vysvětlením policie spokojeni. „Chci více odpovědí. Videa, která jsem viděla nevysvětlují to, co jsem viděla v márnici,” řekla Alvarezova matka.

Policie v Chicagu zastřelila 13letého kluka, když se vzdával. Teď zveřejnila video

Amerika

„Chci vědět, proč za ním běželi. Dosud jsem nedostala žádné odpovědi,” dodala. Její syn po sobě zanechal dvouletou dceru.

Policista, který Alvareze pětkrát postřelil, byl do konce vyšetřování postaven mimo službu. V takových případech se jedná o standardní postup. Jen dva dny před smrtí Alvareze chigagská policie zastřelila 13letého kluka chlapce, když se vzdával. Starostka Lightfootová tehdy označila zákrok za „znepokojující” a volala po reformě policejních předpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám