Hlavní obsah

Pro Bidena zazářil ohňostroj i hudební hvězdy, ale bez publika

Washington

Vzhledem k pandemii koronaviru byl ve Washingtonu zrušen veřejný koncert a inaugurační ples, které se pořádají pro novopečeného amerického prezidenta. Joe Biden o oslavy ale nepřišel. Jeho inauguraci zakončilo ve středu večer místního času velkolepé představení hvězd showbyznysu a mohutný ohňostroj, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inaugurační ohňostrojVideo: AP

 
Článek

Devadesátiminutový televizní speciál nazvaný Oslavujeme Ameriku odstartoval rockový zpěvák Bruce Springsteen, diváky večerem provedl herec a dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks. Ten připomněl nutnost jednoty nebo oběti, které si vyžádala epidemie covidu-19.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Diváci v přenosu vysílaném všemi hlavními americkými stanicemi mohli zhlédnout například zpěváky Justina Timberlakea, Johna Legenda či Demi Lovatovou, která zazpívala společně s lékaři a zdravotními sestrami z Los Angeles.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Prezident Joe Biden s manželkou a rodinou sledují ohňostroj z balkonu Bílého domu.

Prvního čísla virtuálních oslav se ze schodů Lincolnova památníku s kytarou v ruce ujal Springsteen se svou písní Land of Hope and Dreams.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Inaugurační ohňostroj

„V několika posledních týdnech, v několika posledních letech, jsme byli v naší zemi svědky hlubokého rozkolu a nevraživosti. Dnes se však zamyslíme nad Spojenými státy americkými,“ přivítal diváky Hanks. K jednotě znovu vyzval v krátkém vystoupení i Biden.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Show pro Bidena ukončila zpěvačka Katy Perry písní Firework a velkolepý ohňostroj.

Kromě celebrit se na obrazovkách objevili i kurýr, učitelka či osmiletá dívenka - program totiž jeho autoři zamýšleli jako „poklonu mužům a ženám v této zemi, kteří jí věnovali svou energii a umožnili jí v této těžké době fungovat,“ vysvětlil Hanks.

Bidenovi ze záznamu pogratulovali i tři bývalí prezidenti, kteří byli hosty dřívější inaugurace - Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton.

Večírek zakončil mohutný ohňostroj, který Biden s rodinou sledoval z Bílého domu a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová se svými blízkými přímo z nedalekého Lincolnova památníku. Světla na obloze symbolicky zazářila s posledními tóny posledního vystoupení - písní Firework od zpěvačky Katy Perry.

Reklama

Výběr článků

Načítám