Hlavní obsah

Případnému Kimovu raketovému útoku se ubráníme, zní z Bílého domu

CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy jsou s to se ubránit případnému raketovému útoku Severní Koreje. Prohlásil to mluvčí Bílého domu Jay Carney v reakci na výhrůžku Pchjongjangu o preventivním úderu proti USA.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bílý dům, sídlo prezidentů USA.

Článek

„Řeknu vám, že USA jsou plně s to se ubránit jakémukoli severokorejskému raketovému útoku,“ řekl Carney. Poukázal přitom na obnovení zkoušek pozemních obranných střel.

V bojovém postavení jsou rozmístěny v silech aljašské základny Fort Greely. Experti však jejich úplnou spolehlivost zpochybňují. Eskalace napětí Pchjongjangem zavdala důvod k diskusi jak o účinné obraně, tak o způsobu, zda je možné Sever odradit od zbrojního jaderného programu.

Vyjednavač: Záleží na Pekingu

„Nemyslím, že své hrozby uskuteční,“ soudí Bill Richardson, exguvernér Nového Mexika, ministr energetiky a emisar pro Severní Koreu. „To neznamená, že nenastane delší období odcizení a nedostatku diplomatického dialogu,“ dodal.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská armáda protestuje proti jihokorejskému prezidentovi I Mjong-bakovi.

Experti se shodují, že Sever zatím nezvládl technologii zmenšení jaderné nálože do bojové hlavice raket. „Severokorejci ale disponují stovkami (nejaderných) raket s kratším doletem, které mohou zasáhnout základny USA v Japonsku a Jižní Koreji,“ upozornil Victor Cha z Centra pro strategické a mezinárodní studie.

Americký vyjednavač pro Severní Koreu Glyn Davies varoval Pchjongjang, aby se nepřepočítal. „USA přijmou nezbytné kroky k obraně své a spojenců včetně Jižní Koreje,“ řekl po slyšení v zahraničním výboru Senátu. „Bereme všechny severokorejské hrozby vážně, abychom zajistili správné obranné postavení schopné vypořádat se s jakýmikoli eventualitami, které mohou nastat,“ zdůraznil.

Je odpovědností Pekingu říci severokorejským vůdcům, že s těmito novými hrozbami a provokacemi zašli příliš daleko.
něměcký ministr zahraničí Guido Westerwelle

Marco Rubio pokládaný za favorita republikánských primárek 2016, soudí, že to nejlepší, v co mohou USA doufat, je, zpozdit schopnost severokorejských zbraní zasáhnout Západ.

Davies připustil, že mají-li být účinné nové sankce přijaté RB, „musí Čína sehrát plně svou roli a postavit Pchjongjang před volby, jimž čelí“.

Týž názor sdílí list The Korean Times. Za vadu nových sankcí označil, že nezmiňují jejich případné vynucení vojenskou silou, ani „sekundární bojkot“ firem, které se Severem obchodují. Prý to zřejmě odráží záměr Pekingu předejít úplnému kolapsu Kimova režimu, jehož mnohé obchodní instituce sídlí v Číně.

K využití svého vlivu pro tlak na Kimův režim vyzval Peking německý ministr zahraničí Guido Westerwelle s tím, „že vyhrožování válkou, válečná rétorika, provokace a porušování mezinárodního práva musí skončit“. Ministr dodal, že „je odpovědností Pekingu říci severokorejským vůdcům, že s těmito novými hrozbami a provokacemi zašli příliš daleko“. Oznámil, že ministři zahraničí EU v pondělí v Bruselu posoudí další možné sankce vůči Kimovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám