Hlavní obsah

Primárky ve Wyomingu a Coloradu ovládli Sanders s Cruzem

Aktualizováno

Volební shromáždění Demokratické strany ve státě Wyoming vyhrál Bernie Sanders. Zvítězil tak v sedmi z posledních osmi primárek. Republikáni tentokrát usilovali o další hlasy a delegáty v Coloradu. Drtivě zvítězil Ted Cruz, který získal všechny delegáty.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Bernie Sanders je nečekaně silným sokem Hillary Clintonové.

Článek

Sanders podle předběžných výsledků získal okolo 55 procent hlasů. Pro jeho favorizovanou soupeřku Hillary Clintonovou však není porážka takovou prohrou, protože podle pravidel získává stejný počet delegátů jako Sanders. Ona i Sanders si jich shodně přičtou sedm.

Clintonová nadále nad Sandersem výrazně vede, na kontě má už 1 749 delegátů, přičemž k nominaci na stranickém sjezdu v létě jich potřebuje 2 383. Sanders si zatím zajistil 1 061 těchto volitelů.

V Coloradu zabodoval Cruz

V Coloradu se rozhodovalo o republikánských uchazečích. Po pátečních stranických shromážděních si Ted Cruz na své konto připsal 21 delegátů. Po sobotním shromáždění pak získal i zbylých 13 delegátů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ted Cruz

Uchazeči na obou stranách se ale už soustředí na důležité primárky ve státě New York, kde demokraté bojují o 291 delegátů a republikáni o 95.

Uchazeči, které obě strany nominují, se střetnou v celonárodních volbách, z nichž vzejde nový prezident USA. Volby se budou konat 8. listopadu.

Reklama

Související články

Jeb Bush podpořil Teda Cruze proti Trumpovi

Jeb Bush, který propadl v letošních republikánských primárkách, ve středu podpořil texaského konzervativního senátora Teda Cruze, který jako jediný má ještě...

Výběr článků

Načítám