Hlavní obsah

Primárky v Kentucky ovládli favorité Trump a Biden

Americký prezident Donald Trump a jeho vyzyvatel v nadcházejících prezidentských volbách Joe Biden zvítězili podle očekávání v prezidentských primárkách ve státu Kentucky, napsala agentura AP. Pozornost médií se však nyní obrací především k demokratickému souboji o nominaci do Senátu, jehož vítěz se postaví nejmocnějšímu americkému senátorovi Mitchovi McConnellovi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Voliči v primárkách. Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv byl průběh hlasování silně poznamenán obavami z koronaviru, odehrály se volby znatelně hladší než předchozí primárky v Georgii či Wisconsinu, kde strávili lidé ve frontách před urnami dlouhé hodiny. Úřady v Kentucky sice otevřely jen 200 volebních místností namísto obvyklých 3700, ve frontách se však podle AP stálo maximálně kolem 90 minut.

Mnoho lidí totiž zvolilo možnost hlasovat dálkově poštou. Ačkoliv za normálních okolností zasílá svoje hlasy korespondenčně asi pět procent voličů, letos úřady očekávají, že se toto číslo zvětší až desetinásobně.

S tím se pojí delší čas, který jednotlivé volební komise potřebují k sečtení všech hlasů. Úřady totiž budou čekat až do 27. června na příchod všech poštovních hlasovacích lístků, a až poté vyhlásí finální výsledky.

Biden i Trump již mají nominaci zajištěnou, do souboje je ale ještě musí formálně vyslat sjezdy jejich stran plánované na léto.

Reklama

Výběr článků

Načítám