Hlavní obsah

Příjmení Kennedy už výhru nezaručí

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bohaté historii klanu Kennedyů není nouze o tragické konce. Dost možná labutí písní této politické dynastie se ale minulý týden stala obyčejná volební porážka.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Joe Kennedy III přiznává porážku v demokratických senátních primárkách ve státě Massachusetts.

Článek

Joe Kennedy III (39) neuspěl v demokratických senátních primárkách, když získal jen 44,4 procenta hlasů, zatímco Ed Markey (74) měl 55,6 procenta.

Papírově se přitom mohlo zdát, že pokračovatel slavného rodu by měl mít výhru v kapse. Mladého a výřečného Joea, jehož rysy nezapřou věhlasné předky, dokonce mnozí dříve pasovali na budoucího prezidentského kandidáta.

Starší než veterán

I stát Massachusetts vypadal jako jistota – od roku 1946, kdy se John F. Kennedy stal kongresmanem, tam až dosud nikdo z rodiny volby neprohrál. Navíc ho podpořila Nancy Pelosiová (80), nejvýše postavená demokratka, šéfka Sněmovny reprezentantů. Nic z toho nestačilo.

Jsem běloška, šokovala docentka, která si na černošství vybudovala kariéru

Amerika

Ironií osudu je, že zejména mladé voliče Kennedymu přetáhl obhajující Markey, který proseděl bezmála čtyři dekády ve Sněmovně reprezentantů, než se v roce 2013 stal senátorem. Politický veterán, který budil zdání necharismatického rutinéra, dokázal novou generaci nečekaně zaujmout.

Oděn ve sportovním oblečení hrál ve volebních klipech basketbal, už dříve představil ekologickou výzvu Green New Deal po boku kongresmanky Alexandrie Ocasio-Cortezové (30), hvězdy progresivistického křídla demokratů. Ta jej nyní také podpořila.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Senátor Ed Markey

„Se vší úctou je na čase se ptát, co může vaše země udělat pro vás,“ rýpal ve svém volebním sloganu Markey, když převrátil okřídlený citát z inauguračního projevu Johna Kennedyho.

„Poprvé ve své dlouhé politické kariéře začal působit jako rocková hvězda,“ glosoval proměnu týdeník The Economist.

Uhlazený vnuk Roberta „Bobbyho“ Kennedyho, jemuž dle průzkumů začala klesat čísla, byl tak zahnán do kouta. Nakonec měl problém voličům srozumitelně vysvětlit, proč vlastně kandiduje, napsal zpravodajský web Vox.

Vytáhl proto i kartu rodinného dědictví, s níž původně v kampani neoperoval. „Joe Kennedy ví, jak se dědictví musí odpracovat,“ hlásal nový slogan. Záběry, jak pomáhá lidem, se střídaly s obrázky z minulosti slavného klanu. Prapradědeček mladého Kennedyho byl starostou Bostonu, otec kongresmanem, jeden prastrýc prezidentem, druhý senátorem a dědeček ministrem spravedlnosti, senátorem a prezidentským kandidátem. Volební spot pro něj dokonce natočila i 92letá babička Ethel.

Tenhle tah ale vůbec nevyšel, v roce 2020 to zřejmě na řadu mladých působilo jako čirý anachronismus. „Joe Kennedy se najednou stal kandidátem minulosti, starší než Ed Markey,“ shrnul web Politico.

Joe a slavní příbuzní

Joe Kennedy III je členem Sněmovny reprezentantů od roku 2013. V listopadu ale jeho mandát vyprší. Prastrýc John F. Kennedy byl prezidentem USA od roku 1961 do atentátu v roce 1963. Dědeček Robert Kennedy působil jako ministr spravedlnosti i senátor. V roce 1968 byl zavražděn v době primárek. Prastrýc Ted Kennedy působil jako senátor od roku 1962 až do své smrti v roce 2009. Otec Joe Kennedy II byl členem Sněmovny reprezentantů v letech 1987 až 1999.

Reklama

Výběr článků

Načítám