Hlavní obsah

Požár poničil brazilský filmový archív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Rozsáhlý požár ve čtvrtek vážně poničil budovu brazilského filmového archivu v Sao Paulu, kde bylo uloženo na 2000 kopií filmů. Někteří filmaři podle agentury AFP uvedli, že se dala podobná tragédie čekat, protože Cinematéka nedostávala potřebné peníze z federálního rozpočtu a nebyla udržovaná.

Foto: Carla Carniel, Reuters

Požár filmového archívu v brazilském Sao Paulu

Článek

Požár vznikl v 18:00 místního času při údržbě klimatizace. Hasiči s ohněm bojovali přes dvě hodiny, podle televizních záběrů ale velkou část budovy archivu Cinematéky plameny zničily.

V zasaženém archivu byly uchovávány kopie filmů, z nichž některé byly velmi vzácné a někdy byly i v lepším stavu než originály, uvedli odborníci. Hlavní sídlo Cinematéky se nachází v jiné čtvrti Sao Paula. V posledních letech postihly různé budovy této kulturní instituce čtyři požáry a povodeň, napsala agentura AFP.

Zanedbaná Cinematéka

Filmaři již delší dobu kritizují politiku brazilské vlády, která podle nich Cinematéku zanedbává. V červenci 2020 prokuratura v Sao Paulu obvinila federální vládu, že instituci blokuje finanční zdroje. Poukázala také na to, že archiv nemá kvůli právním sporům ředitele. O měsíc později byla instituce uzavřena.

Letos v dubnu experti vydali varování před požárem archivu vzhledem k zanedbávání péče o materiál, vybavení a budovu Cinematéky. „Tato tragédie se dala tušit,” prohlásil po čtvrtečním požáru filmový kritik Lauro Escorel.

Požáry ničily brazilské kulturní statky

Neštěstí postihlo v uplynulých letech i další dvě významná brazilská kulturní zařízení. V roce 2018 shořela většina budovy Národního muzea v Riu de Janeiro společně s velkou částí jeho 20 milionů exponátů. Znovuotevřeno má být příští rok.

Dvě stě let práce ztraceno. Požár zničil nenahraditelnou sbírku v brazilském Národním muzeu

Amerika

V roce 2015 vzplálo Muzeum portugalského jazyka v Sao Paulu. Své brány opět otevře v neděli.

SPECIÁL: Historie v plamenech

Speciály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám