Hlavní obsah

Postřelené kongresmance odebrali půlku lebky

– Tucson • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Americké kongresmance Gabrielle Giffordsové, kterou v sobotu střelil do hlavy dvaadvacetiletý Jared Loughner, odebrali lékaři kvůli otoku mozku půlku lebky. Její stav se ale zlepšuje. Útočník, který na sobotním mítinku v arizonském Tucsonu zabil šest lidí a dalších čtrnáct zranil, byl obviněn, uvedla v pondělí BBC. Potvrdily to americké úřady. Za vraždy mu hrozí trest smrti.

Článek

Loughner byl zatím obviněn jen z útoků na státní zaměstnance. Vážně zranil čtyřicetiletou demokratickou kongresmanku Gabrielle Giffordsovou, kterou zasáhl do hlavy. Jejího poradce Gabea Zimmermana zabil stejně jako federálního soudce Johna Rolla. Obviněn je vraždy obou dvou a z pokusu o vraždu kongresmanky a z pokusu zabít její další dva spolupracovníky.

Mezi šesti oběťmi je ale také devítiletá dívka, která podlehla zraněním po převozu do nemocnice. Jde o vnučku známého hráče baseballu. [celá zpráva]

Střelce zlikvidovali další lidé

Ještě větší tragédii zabránila žena, která se střelcem začala rvát, když potřeboval nabít. Vzala mu zásobník.

Ten pak sice použil jiný zásobník, ale zbraň selhala a dva muži jej přemohli.

Zázračná záchrana kongresmanky

Kongresmance zasažené zblízka zachránil život její spolupracovník Daniel Hernandez, který jí stlačil rány, aby nekrvácela, a držel ji tak, aby se nezadusila vlastní krví.

Na operačním sále byla 38 minut po zásahu. Operoval ji chirurg Peter Rhee, který sloužil jako vojenský lékař v Afghánistánu.

Kulka pronikla do její lebky zezadu, prošla levou stranou mozku, kde se nachází mimo jiné i centrum řeči, a ven se dostala na čele.

Podle Rhea bylo štěstí, že kulka nezasáhla oblasti mozku, které jsou důležité pro životní funkce.

Měla výjimečné štěstí, zásah zblízka většinou bývá smrtelný a dvě třetiny lidí zasažených do hlavy se nedostanou ani do nemocnic.

Odstraněná půlka lebky

Za velmi pozitivní lékař považuje, že nebylo nutné odstranit mnoho odumřelé tkáně. I když je Giffordsová v kritickém stavu, lékaři jsou optimističtí. [celá zpráva]

Obávají se pouze zvětšujícího se otoku mozku. Proto jí byla odebrána polovina lebky. Ta je nyní uchovávána v chladu a až přestane otok hrozit, což by mělo být za týden, bude vrácena na původní místo. Je běžná technika užívaná vojenskými lékaři při zásazích do hlavy.

Žena je v umělém spánku, což by mělo napomoci zotavení mozku, ale lékaři ji pravidelně budí. Giffordsová reaguje i na jednoduché příkazy, když se jí řekne, stiskne druhému ruku.

Lékaři se nicméně obávají dlouhodobé prognózy, protože nevědí, co vše je mozku poškozeno. Zotavení podle nich může trvat měsíce, ne-li roky.

Narkoman Loughner útok plánoval delší dobou

Loughner využil svého práva neodpovídat na dotazy vyšetřovatelů. Ti ale už vědí, že akci plánoval delší dobu, píše list Washington Post. V domě jeho rodičů byl nalezen děkovný dopis od kongresmanky z roku 2007, že se účastnil podobného mítinku, na jakém se ji v sobotu pokusil zabít. Na obálce bylo její jméno a rukou psané poznámky „plánuji“ a „vražda“ a podpis Loughnera. Od počátku se vyšetřovatelé domnívali, že právě Giffordsová byla jeho cílem.

Pistoli koupil až v listopadu. Když se pokusil pořídit si ve Walmartu munici, v prvním obchodě mu ji neprodali kvůli podivnému chování, uvádí CNN.

Loughner musel už v červnu odejít z kurzu algebry, protože představoval hrozbu. Navíc se často třásl a nahlas mluvil během hodiny. "Bál jsem se, co by mohl udělat. Nebál jsem se ho fyzicky, ale bál jsem se, že si přinese do třídy zbraň,“ řekl učitel Ben McGahee.

Podle McGaheeho byl Loughner pod vlivem drog. To uváděla už dříve i jeho spolužačka. [celá zpráva] Drogy byly také důvodem, proč Loughnerovi zamítli v roce 2008 přihlášku do armády.

Podle vyšetřovatelů zřejmě jednal pachatel sám a nebyl ve spojení s protivládními hnutími nebo nenávistnými skupinami. Druhou podezřelou osobou, po níž policie pátrala, se ukázal být taxikář, který ho vezl na místo útoku.

Prestižní advokátka

Hájit jej bude advokátka Judy Clarková, která se stala známou obhajobou dopisového Unabombera Teda Kaczynského a v poslední době operativce al-Káidy Zacariase Musavího.

Reklama

Související články

Postřelené kongresmance se už daří lépe

Stav americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, která byla v sobotu postřelena v arizonském Tucsonu, se zlepšil. Uvedli to v neděli lékaři na tiskové...

Výběr článků

Načítám