Hlavní obsah

Tvář mladého střelce z Arizony odhalily sociální sítě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sobotní útok na kongresmanku v USA jasně ukázal, jakým způsobem mohou v dnešní době pracovat velké sociální sítě. Agentura AP nejdříve informovala, že střílel Jared Laughner. Lidé však během desítek minut dokázali přes internet zjistit, že se střelec jmenuje Jared Lee Loughner. A nejde jen o jméno. Známa už je prý i jeho oblíbená literatura. Před několika týdny navíc asi vložil na server Youtube podivná videa.

Článek

V momentě, kdy americká média informovala o postřelení americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové, spustily stovky lidí své pátrání po identitě střelce. Rychle tak vyšlo najevo, že vrah se nejmenuje Jared Laughner, ale Jared Lee Loughner. A ačkoli měla FBI informovat o tom, že je mu 21 let, přes Twitter se bleskově rozšířila informace, že se narodil v září 1988, což brzy převzaly i mnohé zpravodajské servery. Kauza střelby na kongresmanku se vyvíjí velmi rychle.

Politička zasažená z bezprostřední blízkosti do hlavy na veřejném mítinku v tucsonském supermarketu je stále v kritickém stavu, lékaři se ale k jejím budoucnosti vyjadřují optimisticky.[celá zpráva]

Při střelbě bylo zabito šest lidí a zraněno 12.

Následující informace jsou výtahem toho, co aktuálně řeší aktivně hledající lidé na sociálních sítích. Je možné, že se některé informace nepotvrdí, avšak i tamější policie nyní využívá stejné cesty, aby o pachateli zjistila více.

Profil na MySpace zrušen

Loughner měl zřejmě i svou stránku na v USA velmi oblíbeném serveru MySpace. Ta byla během několika momentů zrušena, avšak data se povedlo několika lidem včas uložit a poté rychle rozšířit přes další sociální síť Twitter. Podobné informace měl však uložené i na serveru Youtube, kde jsou stále dostupné. Na MySpace se však navíc ještě rozloučil s přáteli a prosil je, aby na něj nebyli naštvaní.

Loughner pravděpodobně vystupoval na Youtube pod přezdívkou "Classitup10". Uživatel se registroval teprve 25. října 2010 a na server vložil na konci listopadu a v polovině prosince celkem pět videí. Ty obsahují povětšinou jen texty, ve kterých mluví Loughner stále o svém snění. Vyzývá lidi, aby nevěřili vládě a mluví o jakési nové měně. Momentální americké platidlo odmítá s tím, že není kryto pravým zlatem.

Jeho jediným oblíbeným videem jsou záběry podivně oblečené osoby, která pálí americkou vlajku. Tou osobou může být i on sám, jelikož průvodní text u videa je velmi nápadně podobný těm, které jsou v jeho videích.

Jared Lee Loughner ve svých videích mimo jiné napsal...
"Nevěř své stávající vládě, posluchači!"
"Ne, nebudu splácet dluh měnou, která není zaštítěna zlatem a stříbrem.
"Ne, nebudu věřit v Boha!"
Poslední věta v posledním videu: "Ve zkratce, mou ambicí je informovat gramotné snílky o nové měně. Za několik dní poznáte, že nejde jen o sny.* Děkuji!   * Uživatel použil výraz, který lze popsat jako "lucidní snění". Tak se nazývá snění, které může snící člověk sám měnit.

Zajímavá je jistě i oblíbená četba uživatele, který může být oním střelcem. Mezi jeho nejoblíbenější knihy patří mimo jiné Farma zvířat, Mein Kampf, Komunistický manifest či Ústava od Platóna.

Existuje i fotografie

Twitterem se pak začala šířit i fotografie domnělého střelce, která byla ovšem dlouhé hodiny nepotvrzená jako pravá. Domněnka se zakládala na stejném jménu a městě, ve kterém byla fotografie pořízena. Vzhledem k neobvyklému jménu chlapce bylo vysoce pravděpodobné, že je fotografie opravdu jeho. A byla.

Popis hladce oholeného chlapce s krátkými tmavými vlasy, jak střelce popsali svědci, na fotografii seděl. Zhruba odpovídal i věk. Navíc byla fotka pořízena na knižním festivalu, kde měl dělat chlapec dobrovolníka. A na sociálních sítích se sám přiznal, že je velkým milovníkem knih.

Kriminální minulost se již potvrdila

Na Twitteru se pak také šíří spis, který by měl dokazovat, že byl mládenec policií stíhaný již v roce 2008. To následně nepřímo potvrdil na jedné z tiskových konferencí Nejvyšší správní úředník okresu Clarence Dupnik. Ten uvedl, že má Loughner kriminální minulost. Jeho bývalá spolužačka ho pak na Twitteru označila jako narkomana.

Facebook zůstal tentokrát pozadu. Jeho profil byl však pravděpodobně zrušen dříve, než ho kdokoliv stihl objevit. V neděli se totiž na internetu měla objevit střelcova čtyři roky stará fotografie, která má pocházet právě z této sociální sítě. Během hodiny pak na Facebooku objevilo asi 20 falešných profilů s jeho jménem, ty jsou však postupně administrátory rušeny.

Anketa

Považujete sociální sítě za informační zdroj budoucnosti?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18387 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám