Hlavní obsah

Policejního velitele, který váhal se zásahem ve škole v Uvalde, postavili mimo službu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvalde

Policejní velitel školního obvodu v texaském Uvalde Pete Arredondo byl ve středu až do odvolání postaven mimo službu. Důvodem je pozdní zásah proti střelci, který se zablokoval v jedné třídě a zabil 19 dětí a dvě učitelky. Arredondo čekal přes hodinu na příjezd posil. O postavení mimo službu informovala agentura AP s odvoláním na vyšetřování okolnosti střelby.

Foto: Sara Diggins, Reuters

Šéd texaského oddělení bezpečnosti Steve McCraw ukazuje časový průběh střelby ve škole v Uvalde

Článek

Incident je předmětem několika vyšetřování, ale není jasné, kdy budou k dispozici jejich výsledky, sdělil ve středu místního času školní inspektor okresu Uvalde Dal Harrell. Vzhledem k „přetrvávajícím nejasnostem“ se rozhodl s okamžitou platností poslat Arredonda na dovolenou, uvedl podle agentury DPA v prohlášení.

Mluvčí školského obvodu Uvalde Anne Marie Espinozová odmítla sdělit, zda bude Arredondo během dovolené nadále pobírat plat. Podle Harrella převezme Arredondovy povinnosti jiný policista.

Školu v Uvalde, kde střelec zabil 21 lidí, podle starosty zbourají

Amerika

Dne 24. května zabil 18letý střelec celkem 21 lidí, střílel na děti a učitele z útočné pušky ve dvou propojených třídách. Teprve asi 75 minut po zahájení střelby pronikli do třídy příslušníci pohraniční stráže. Policisté, kteří byli na místě, čekali, až dorazí speciální jednotka.

Nedokázali ani vyrazit zamřené dveře. Nebylo ani jasné, kdo na místě skutečně velí.

Podle AP masakr trval déle než 40 minut. U školy se mezitím shromažďovali policisté a také zástupci veřejnosti včetně rodičů obětí. Juan Carranza, který scénu sledoval od svého domu naproti škole, vypověděl, že některé ženy na policisty křičely: „Běžte tam! Běžte tam!”, ovšem strážci zákona zůstávali venku.

Vtrhněte konečně dovnitř. Z „hrdinského zásahu“ při masakru v texaské škole se stává zpackaná akce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám