Hlavní obsah

Policista, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha Blakea, nebude souzen

Washington

Policista Rusten Sheskey, který loni v srpnu v americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin několikrát střelil do zad černocha Jacoba Blakea a vážně ho zranil, nebude souzen. Oznámil to místní prokurátor. Jeho rozhodnutí může vyvolat další vlnu protestů, podobnou těm, které vypukly v létě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha Blakea, nebude souzenVideo: Reuters

 
Článek

Blakea postřelil Sheskey 23. srpna. Vypálil na něj sedm střel, když se Blake snažil nasednout do svého auta, v němž byly jeho tři děti. Policie byla přivolána kvůli ohlášené domácí hádce a Sheskeyho hájí tvrzením, že Blake se vzpíral zatčení a byl ozbrojen nožem. Při vyšetřování se ukázalo, že nůž ležel na podlaze auta.

Blakeův případ vyvolal protesty, z nichž některé provázelo násilí. Při jednom z nich 25. srpna Kyle Rittenhouse vystřelil na tři lidi a dva zabil. V úterý u soudu konaném prostřednictvím videa řekl, že je nevinný. Rittenhouseův právník tvrdí, že jeho klient střílel v sebeobraně.

Mladík obviněný ze zabití je pro část Američanů hrdinou

Amerika

Rittenhouseovi bylo v době incidentu 17 let, nyní je mu 18 a byl obžalován ze zabití z nedbalosti prvního stupně a pěti dalších trestných činů souvisejících se střelbou. Výběr poroty pro jeho proces je naplánován na 29. března. Mladý muž byl v listopadu propuštěn na svobodu, když jeho právníci složili kauci dva miliony dolarů (43 milionů korun). Jak napsala agentura Reuters, původ těchto peněz není jasný.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

V Kenoshi se konaly protesty za spravedlnost pro postřeleného černocha Jacoba Blakea

V noci na středu se u soudní budovy v Kenoshi objevily betonové a železné zátarasy. Místní úřady se obávají, že by se mohly zopakovat násilné protesty z loňského srpna, a schválily rezoluci, která umožňuje starostovi vyhlásit zákaz vycházení.

Rád pomáhám lidem, říkal strážník, který v Kenoshi sedmkrát střelil do zad černocha

Amerika

Wisconsinský guvernér Tony Evers povolal 500 členů národní gardy, aby pomohli úřadům v Kenoshi, až bude vyhlášeno rozhodnutí týkající se Sheskeyho. Gardisté mají zajistit poklidný ráz případných shromáždění a chránit infrastrukturu.

Ve městě se už v pondělí konal pochod, v jehož čele šel Blakeův otec. Vyzval lidi, aby „dělali hluk a dali o sobě slyšet na celém světě”. „Sheskey se pokusil zabít mi syna a mohl zabít i má vnoučata. Bezdůvodně ho střelil sedmkrát do zad,” řekl Blake starší.

Reklama

Výběr článků

Načítám