Hlavní obsah

Policejní expert: Bělošský policista použil proti Floydovi smrtící sílu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Bývalý policista Derek Chauvin, který před americkým soudem čelí obžalobě z vraždy černocha George Floyda, použil smrtící sílu. Ve středu to řekl policejní expert na používání donucovacích prostředků, kterého si jako svědka předvolala žalující strana. Floyd zemřel loni v květnu poté, co mu běloch Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Foto: Hcso, Reuters

Derek Chauvin

Článek

Jody Stiger z losangeleské policie vypověděl, že Chauvin tlačil na Floydův krk od okamžiku, kdy ho policisté natlačili k zemi, do doby, než k bezvládnému muži přijeli záchranáři. Uvedl také, že použití síly proti Floydovi nebylo nutné poté, co mu policisté nasadili pouta. „Ležel na břiše, byl spoutaný a nepokoušel se klást odpor,” cituje Stigera britská BBC.

Síla použitá proti Floydovi byla naprosto zbytečná, řekl u soudu vyšetřovatel

Amerika

Drogy

Dodal, že když má někdo ruce spoutané za zády, hůř se mu dýchá. „Když k tomu přičtete hmotnost těla, jen to zvýší pravděpodobnost smrti,” řekl Stiger.

Žalující strana se snaží soud přesvědčit, že Chauvin použil proti neozbrojenému Floydovi nepřiměřenou sílu, zatímco Chauvinovi obhájci chtějí přitáhnout pozornost k tomu, že Floyd užíval drogy.

Příčinu Floydovy smrti jsem pouze odhadoval, vypověděl u soudu lékař

Svět

Soudní znalkyně ve středu řekla, že tablety, které policisté našli ve Floydově autě, obsahovaly metamfetamin a syntetický opioid fentanyl používaný proti bolesti, který se v USA hojně zneužívá. Stejné látky obsahovaly i zbytky tablety nalezené v autě policejní hlídky, jež Floyda zatýkala. Byly na ní stopy DNA Floydových slin.

Sledovaný proces

Chauvinův zákrok a počínání jeho kolegů zachycené kamerami kolemjdoucích rozpoutaly masivní protesty po celých Spojených státech i v zahraničí a staly se rozbuškou pro nové polemiky o policejní brutalitě a „systémovém rasismu” v USA vzhledem k tomu, že obžalovaný je běloch.

Začíná proces, který hýbe Amerikou. K soudu jde policista obviněný z vraždy černocha Floyda

Amerika

Proces s Chauvinem pokračuje druhým týdnem a očekává se, že potrvá nejméně měsíc. Obhajoba prostor pro své argumenty dostane příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám