Hlavní obsah

Pokud letecké údery selžou, počítá Pentagon v Iráku i s pozemní operací

– Washington • Aktualizováno

Pokud současná kampaň proti radikálům z Islámského státu v Iráku selže, šéf amerického sboru náčelníků štábu Martin Dempsey doporučí, aby Spojené státy vyslaly do oblasti pozemní vojsko. To by mělo pomoci irácké armádě radikály porazit, sdělil Dempsey v Kongresu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Šéf náčelníků štábů americké armády generál Martin Dempsey

Článek

"Aby bylo jasno, pokud dospějeme do stadia, kdy budu mít za to, že naši poradci by měli doprovázet irácké vojáky při útocích na konkrétní síle ISIL, doporučím to prezidentovi," řekl Dempsey brannému výboru Senátu. Na naléhání kongresmanů doplnil, že "by šel zpátky za prezidentem a dal mu doporučení, které by mohlo zahrnovat použití pozemních sil".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Americký prezident Barack Obama se přitom snaží získat kongresmany pro plán, jehož cílem je porazit islamisty bez nasazení pozemních bojových jednotek. Ústředním bodem jeho strategie boje proti IS jsou systematické letecké údery v Iráku a v Sýrii.

Počítá také s nasazením 475 amerických vojenských poradců v Iráku. Ti se ale nemají účastnit bojových operací, mají pomáhat s výcvikem a vyzbrojováním iráckých a kurdských jednotek.

Strach z vleklé války

Někteří kongresmani mají strach z toho, že se USA nechají zavléct do větší války, v níž bude třeba nasadit větší množství amerických vojáků.

Mnoho republikánů i demokratů v americkém Kongresu však vyjádřilo pochybnosti o možnosti rozpoznat umírněné síly v zemi, kde působí tolik povstaleckých skupin a kde se spojenectví mezi nimi neustále mění. Například Islámský stát vzešel z teroristické sítě Al-Káida, ale nyní stojí obě organizace proti sobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám