Hlavní obsah

Počítačový útok století, hackeři narušili americké vládní sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké bezpečnostní složky po zprávách médií o sofistikovaném hackerském útoku na vládní instituce potvrdily existenci „významné a pokračující“ kampaně, která „ovlivnila sítě ve federální vládě“. Federální úřad pro vyšetřování (FBI), agentura pro kybernetickou bezpečnost (CISA) a úřad ředitele amerických tajných služeb (ODNI) ve společném prohlášení uvedly, že se stále snaží zjistit rozsah útoku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Experti a média hovoří o pravděpodobné ruské špionáži, přičemž incident je označován za možná nejzávažnější hackerský útok posledních let. První zjištění nasvědčují tomu, že pachatelé měli několik měsíců přístup ke komunikaci mezi vládními pracovníky a že pronikli do sítí několika amerických ministerstev. Kromě toho mohly být zasažené i technologické firmy či mobilní operátoři, píše zpravodajská společnost BBC.

Americké ministerstvo financí napadla skupina hackerů

Bezpečnost

První informace přinesla v neděli agentura Reuters s tím, že útok zasáhl ministerstvo financí. Následně přišly zprávy o tom, že terčem byla i ministerstva zahraničí, vnitřní bezpečnosti a obchodu.

Měli chránit vlády a firmy před hackery. Sami se stali obětí útoku

Bezpečnost

Útočníkům se podle médií podařilo infikovat síťový nástroj zvaný Orion od americké softwarové firmy SolarWinds. Daný program kromě vládních institucí využívaly mnohé velké korporace nebo například technické oddělení deníku The New York Times (NYT). Aktualizaci programu se škodlivým softwarem od hackerů podle BBC na jaře na své počítače nainstalovaly tisíce techniků.

Terčem kyberútoku na lékovou agenturu EU byly dokumenty o vakcíně

Internet a PC

„Nemohli při tom tušit, že v souboru je past. Ani samotný SolarWinds to nevěděl,“ uvedla BBC. Malware, který hackerům „otevřel vrátka“ se údajně dostal do počítačových sítí nejen v USA, ale také v Evropě, Asii a na Blízkém východě.

Norsko podezírá ruské hackery z kyberútoku na parlament

Bezpečnost

Moskva účast na incidentu odmítá, podle mnohých odborníků na kyberbezpečnost však útok nese typické rysy ruské operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám