Hlavní obsah

Norsko podezírá ruské hackery z kyberútoku na parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Za kybernetickým útokem na norský parlament z letošního léta byli pravděpodobně ruští hackeři napojení na ruskou vojenskou rozvědku GRU. Podle agentury AP to uvedla norská tajná služba PST. Moskva zatím na zprávu nereagovala, ruští představitelé ale zapojení Ruska do jakýchkoli hackerských útoků opakovaně odmítají.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackeři 24. srpna na určitou dobu získali přístup do elektronické komunikace některých norských poslanců a jejich asistentů. Rusko jako podezřelého pachatele označila už v říjnu norská ministryně zahraničí Ine Eriksenová Söreideová. Ruské velvyslanectví v Oslu tehdy obvinění odsoudilo jako provokaci.

Norská tajná služba PST oznámila, že útok pravděpodobně provedla ruská hackerská skupina známá jako APT28 či Fancy Bear. „Tento subjekt je spojen s ruskou vojenskou rozvědkou GRU,” napsala norská tajná služba v prohlášení. Zdůraznila přitom, že informace v e-mailovém systému norských poslanců jsou „předmětem velkého zájmu tajných služeb několika států”.

Měli chránit vlády a firmy před hackery. Sami se stali obětí útoku

Bezpečnost

Podle norské tajné služby byl kybernetický útok na norský parlament „součástí širší kampaně, která začala přinejmenším v roce 2019”. PST ale tento závěr nijak neupřesnila. Vyšetřování neposkytlo dostatečné důkazy, aby mohlo být vzneseno obvinění, dodala PST.

Norsko je členem Severoatlantické aliance a v oblasti Arktidy sdílí s Ruskem téměř 200 kilometrů dlouhou společnou pozemní hranici. V posledních měsících mezi oběma zeměmi vzrostlo napětí. V létě si Moskva a Oslo vzájemně vyhostily jednoho diplomata poté, co byl v Norsku zatčen norský občan s obviněním z průmyslové špionáže ve prospěch Ruska.

Loni byl v Rusku odsouzen ke 14 rokům vězení bývalý norský pohraničník Frode Berg za shromažďování informací o ruských jaderných ponorkách pro norskou rozvědku. Později byl v rámci výměny špionů předán Norsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Manchester United zaútočili hackeři

Anglický fotbalový klub Manchester United se stal v pátek terčem hackerů. Vedení „Rudých ďáblů” na svém webu uvedlo, že se útok počítačových pirátů podařilo...

Výběr článků

Načítám