Hlavní obsah

Počet obětí protržené hráze v Brazílii stoupl na 34

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília
Aktualizováno

Brazilští záchranáři po protržení odpadní nádrže dolu na železnou rudu u města Brumadinho našli již 34 mrtvých. Oznámil to v sobotu hasičský sbor státu Minas Gerais. Stovky lidí se stále pohřešují a pátrání pokračuje. Podle dřívějších prohlášení je nezvěstných asi 300.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se protrhla důlní nádrž, oběti mohou jít do stovekVideo: Reuters

 
Článek

Podle hasičů bylo 46 osob nalezeno živých a 23 lidí hospitalizováno. Tato čísla v novém prohlášení nebyla aktualizována, napsala agentura Reuters. [celá zpráva]

Guvernér státu Minas Gerais Romeu Zema v sobotu novinářům řekl, že je velmi malá šance, že záchranáři najdou v troskách domů zaplavených bahnem nějaké přeživší: „Pravděpodobně nalezneme už pouze mrtvé.”

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, kteří v době neštěstí obědvali v jídelně, skrz niž se proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady,” informovali hasiči. Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží nedaleko dolu.

Sto nezvěstných je z areálu správy těžařské firmy Vale, 30 z vesnice Vila Vértico, 35 z vesnice Nova Estancia a sto z Parque des Cachoiras, uvedla stanice BBC.

Nádrž se vyřazovala z provozu

Nádrž, která se protrhla v pátek, měla kapacitu bezmála 12 milionů kubických metrů (což jsou zhruba dvě Máchova jezera). Podle místních médií ale odpad z protržené nádrže zaplavil další nádrž, která sice zůstala nepoškozená, ovšem přetekla.

Příčina protržení nádrže, která fungovala od roku 1976 a nyní už byla vyřazována z provozu, není známá.

Provozovatelem dolu na železnou rudu u města Brumadinho je brazilská společnost Vale. Ta byla i spoluvlastníkem dolu u města Mariana, kde se stalo podobné neštěstí v listopadu 2015. Tehdy vyteklo do okolí asi 60 milionů kubických metrů toxického odpadního kalu, který znečistil řeku. Voda a bahno zaplavily několik vesnic, ve kterých zemřelo 19 lidí.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Obyvatelé si prohlížejí místo katastrofy u Brumadinha

Guvernér Zema prohlásil, že viníci budou příkladně potrestáni.Firma se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola loni v září zjistila, že nádrž je stabilní. V místním tisku se ale objevily spekulace, že už v prosinci se hovořilo o riziku protržení.

Firma už dostal od úřadu na ochranu životního prostředí pokutu ve výši 250 miliónu realů (1,5 miliardy korun). Zmrazena jí byla aktiva ve výší pět miliard realů (30 miliard korun), která mají jít do fondu na záchranné práce a likvidaci škod.

Foto: Reuters

Obyvatelé si prohlížejí místo katastrofy u Brumadinha

Stanice BBC také citovala místní obyvatele, podle nichž nefungoval poplašný systém. „Dostali jsme sice školení, jak se máme v takové situaci chovat, jak se evakuovat, ale když nefungoval alarm, nemohli jsme to udělat,” postěžovala si jedna z místních. Výkonný ředitel firmy Vale Fabio Schvartsman prohlásil, že události se zřejmě seběhly tak rychle, že se alarm nestačil spustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám