Hlavní obsah

V Brazílii se protrhla hráz s kalem

Brasilia
Aktualizováno

Jednoho až dva mrtvé si podle různých zdrojů vyžádalo protržení hráze u železnorudného dolu v Brazílii. Dříve uváděný počet mrtvých byl snížen, ale může stoupnout, protože se třináct lidí dále pohřešuje a čtyři osoby byly zraněny, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z protržené hráze se vyvalilo toxické bahnoVideo: Reuters

 
Článek

K počtu obětí řekl hasič Adão Severino Junior: „Ve skutečnosti  jich bude mnohem více, ale to zatím potvrdit nemůžeme. Ani nevíme, kdo už koho našel.” Původně se uvádělo asi třicet nezvěstných, ale není jasné, zda jich není více. V postižené oblasti žije 600 osob a jen pět se se jich zatím podařilo kontaktovat.

Záchranáři tvrdí, že pod vysokou vrstvou kalu nemohl nikdo přežít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nádrž byla umístěna nedaleko rudného dolu ve státě Minas Gerais na jihovýchodě Brazílie, uvedla agentura AFP.

Hráz měla zadržovat vodu odčerpanou při důlních pracích. Podle místních úřadů panují obavy, že voda je kontaminovaná a jedovatá.

Mrtvé našli hasiči ve dvou obcích, které kamení a bahno zavalilo. Zvlášť těžce byla postižena vesnice Bento Rodrigues.

Některé domy byly zavaleny bahnem až po střechu. Zničeny byly škola, kostel a zdravotnické středisko. Do poničených míst je podle místní policie možné se dostat jen vrtulníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazílií zmítá hněv vůči prezidentce

Do olympiády v Rio de Janeiru zbývá jen rok, hostitelská Brazílie se však místo příprav na vrcholnou sportovní událost otřásá ve vnitropolitických sporech....

Výběr článků

Načítám