Hlavní obsah

Počet obětí pandemie v USA mohl být mnohem menší, řekla bývalá šéfka krizového štábu poradkyně Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Úmrtí při první vlně epidemie covidu-19 modlo být v USA výrazně méně. Stanici CNN to řekla bývalá koordinátorka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová. Podle ní nebyla reakce amerických úřadů na federální i místní úrovní po první vlně dostatečně razantní. agentura Reuters. Birxová v rozhovoru poukázala také na obtížnou spolupráci s tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podle Birxové bylo možné po první vlně epidemie, během které zemřelo zhruba 100 000 nakažených osob, předejít velkému počtu úmrtí. Celkově ve Spojených státech zahynulo v souvislosti s nemocí covid-19 zhruba 550 000 lidí. Podle Birxové by byl počet úmrtí výrazně nižší, kdyby americké státy zavedly po první vlně silnější protiepidemická opatření.

Bývalá expertka Bílého doma také poukázala na obtížnou spolupráci s tehdejším prezidentem Donaldem Trumpem. Birxová například obdržela od Trumpa telefonát poté, co v srpnu v rozhovoru s CNN varovala před novou vlnou epidemie: „Bylo to velice nepříjemné, přímé a těžké poslouchat.”

Podle ní hlavní chybou administrativy bylo to, že veřejnosti nepodávala „konzistentní informace”.

Trump úsilí podkopával

V dokumentu, který odvysílala CNN, se ke spolupráci s Trumpem vyjádřil i přední americký epidemiolog Anthony Fauci. Podle něj příspěvky prezidenta na Twitteru, ve kterých v dubnu loňského roku vyzýval k uvolnění opatření v Michiganu a Virginii, byly jako „rána pěstí”.

Trump dlouhou dobu nebezpečí epidemie podceňoval a kritizoval protiepidemická opatření. Několikrát také zpochybnil tvrzení vlastního expertního týmu, dodala CNN. Birxová byla v té době kritizována tiskem, že prohlášení prezidenta veřejně nekoriguje.

Další vysoký představitel bývalé administrativy Robert Kadlec uvedl, že na začátku epidemie Bílý dům neměl informace o stavu zásob ochranných prostředků. Rozhovory byl zveřejněny v rámci dokumentárního pořadu CNN o tom, jak bývalá Trumpova administrativa čelila epidemii covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám