Hlavní obsah

Počet obětí hurikánu Irma stoupl v USA na třicet, ostrovy u Floridy jsou zdevastované

– Miami

Počet obětí hurikánu Irma ve Spojených státech stoupl podle poslední bilance na třicet, uvedla televize ABC. Na Floridě, kde živel napáchal největší škody, zahynulo 23 lidí, na ostrovech Key je poškozeno 90 procent domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zcela zdevastoval Panenské ostrovy a ostrov Svatý MartinVideo: Reuters

 
Článek

Mezi oběti hurikánu se na Floridě počítají nejen lidé, kteří  přišli o život při autonehodách, ale také osm osob, které zemřely v domě s pečovatelskou službou, když kvůli hurikánu přestala fungovat klimatizace. Dosavadní bilance ale nemusí být konečná. Místní úřady prověřují ještě dalších sedm podezřelých úmrtí.

Tři života má na svědomí Irma v Georgii a čtyři v Jižní Karolíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Florida Keys se vzpamatovává z hurikánu IrmaVideo: Reuters

Na ostrovech Keys chodí záchranáři dům od domu a hledají případné další oběti. Současně zjišťují škody. Podle federálního úřadu pro mimořádné události FEMA byla na ostrovech Keys zcela zničena čtvrtina domů, dvě třetiny jich utrpěly vážné škody a jen deset procent je nepoškozených.

Foto: Mike Stocker, ČTK/AP

letecký pohled na škody napáchané na floridském ostrově Sunshine Key

Patricia Morrowová popsala bouři jako surrealistickou: „Voda všechno vzala, všude byl písek, v kanále plavaly věci lidí. Pořád nemohu uvěřit, že se voda převalila přes náš ostrov. Vítr byl hrozný, odnesl věci, o kterých byste si nedovedli představit, že by mohly být odváty. Když oko hurikánu přecházelo na městem Marathon, vítr zesílil a okna se třásla dobrých deset minut. Vítr se neutišil po celý zbytek dne.“

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Zničený dům na floridském ostrově Big Pine Key

Je šťastná, že vyvázla. „Přišli jsme o nějaké věci, ale jsme naživu. Statika našeho domu je špatná, ale naštěstí máme většinu svých věcí a vzpomínek. Drobnosti můžete nahradit, ale životy nenahradíte.”

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Škody způsobené hurikánem Irma floridském ostrově Big Pine Key

Návrat lidí ztěžuje to, že se musí ještě prověřit statika všech 42 mostů.

Poničené ostrovy v Karibské oblasti budou čelit dalším problémům

Celkové škody zbývá vyčíslit nejen v USA, ale i na ostrovech v Karibské oblasti. Rekonstrukce každého si ale podle CNN vyžádá stamilióny dolarů. Největší škody napáchal hurikán na ostrovech Barbuda, britské Anguille, amerických Panenských ostrovech a Svatém Martinu.

Foto: Gabi Gonzalez, ČTK/AP

Lidé míjejí poničené domy a auta na britských Panenských ostrovech

„Z některých hotelů zbyla jen zeď s názvem,“ řekl Hugh Riley, generální tajemník Karibské turistické organizace, který navštívil Anguillu. Dodal, že některé hotely přežily, i tak ale způsobí hurikán kromě přímých škod ještě další druhotné. Podle Světové rady pro cestování a turistiku jen na Anguille představuje turistika 57 procent HDP, Riley se domnívá, že číslo může být ještě vyšší.

Problémem jsou i škody na infrastruktuře. Před dodáním paliva se musí zjistit, zda jsou funkční produktovody. Musejí se také obnovit dodávky elektrického proudu, bez něhož nefungují ani bankomaty.

Foto: Ricardo Arduengo, ČTK/AP

Škody na amerických Panenských ostrovech

Protože Antiqua větším škodám unikla, musejí se tam nasměrovat turisté, kteří normálně jezdili na Barbudu, jejíž obnova si vyžádá nejméně 200 miliónů dolarů. Problémem taky je, že nejvíce návštěvníků bylo z Floridy, ročně jich do oblasti přijížděli dva milióny, což je druhý nejvyšší počet po Newyorčanech. Lidé na Floridě mají ovšem sami starosti s obnovou vlastních domů poškozených hurikánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám