Hlavní obsah

Po vadných injekcích zemřelo v USA 34 lidí a 500 dalších se nakazilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta
Aktualizováno

Skoro 500 obyvatel USA se nakazilo plísňovou meningitidou pocházející z vadných injekcí kortikosteroidu metylprednisolonu. Zemřelo již 34 lidí. Situaci komplikuje, že u mnoha lidí se rozvinula sekundární infekce, která je dále ohrožuje, a s podobnou nákazou nejsou zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti, která distribuovala infikované látky.

Článek

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě uvedlo, že nakažených je 490 lidí z 19 států unie. Infekce si vyžádala 34 mrtvých.

„Nechtěl bych tvrdit, že epidemie dosáhla vrcholu, nebo že máme to nejhorší za sebou,“ varoval Todd Weber, který má v CDC případ na starosti, i když u meningitid se běžně udává šestitýdenní inkubační doba. Proto by mohlo případů ubývat, není ale jasné, zda inkubační doba není delší.

Upozornil, že u mnoha nakažených se objevily další komplikace a sekundární infekce, a zdůraznil, že mohou v dalších týdnech onemocnět i další lidé. CDC uvádí, že injekce mohlo dostat až 14 000 pacientů. [celá zpráva]

Nejvíce postižených je ve státech Tennessee, kde je 84 nakažených, z nichž 13 zemřelo, a Michigan. Tamní úřady se snaží kontaktovat pacienty, kteří injekce dostali a mohou být ohroženi. Meningitidou z injekcí vyrobených v nesterilním prostředí zatím onemocněla 3,5 procenta lidí z těch, kteří je dostali. Další lidé ale mají záněty. Například v Michiganu se meningitidou nakazilo 64 lidí a záněty má 91 dalších.

Plísňový zánět mozkových blan je celkem vzácný, nejčastěji ho vyvolávají kvasinkovité kryptokoky u lidí s imunitou sníženou AIDS. V tomto případě se ale u lidí nejčastěji objevila plíseň Exserohilum rostartum a jednou Aspergillus fumigatus, které nebývaly dříve spojovány s plísňovou meningitidou.

Kontaminované injekce 

Injekce metylprednisolonu pocházely z distribučního střediska New England Compounding Center (NECC) v Massachusetts. Firma byla už před osmi lety vyšetřována kvůli nedostatečným standardům při výrobě stejného druhu kortikosteroidů, které způsobily současné rozšíření meningitidy. Šarže vadných injekcí, kterých je 50 000, prošla zkušebními testy v nezávislé laboratoři. [celá zpráva]

Metylprednisolon je syntetický kortikosteroid, který se používá pro své imunosupresivní a protizánětlivé účinky při léčbě některých forem artritidy, kožních poruch, onemocnění krve, ledvin, očí, štítné žlázy, střev a astmatu. Chemicky je podobný hormonu produkovanému nadledvinkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám