Hlavní obsah

Amerikou se šíří meningitida z nakažených injekcí, ohroženo je už 14 tisíc lidí

New York

Až 14 000 lidí může být podle odhadů amerických zdravotníků ohroženo meningitidou, která se v USA šíří z injekcí steroidů napadených plísní. Riziko epidemie je větší, než se původně předpokládalo, uvedlo dnes americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle agentury Reuters jsou nynější odhady tisíckrát větší oproti původním předpokladům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Meningitidou se podle CDC ke čtvrtečnímu dni ve Spojených státech nakazilo zatím 170 lidí. Nemocnice hlásí celkem 14 úmrtí, nákaza se rozšířila do dalších dvou amerických států. Od středy se počet nemocných zvýšil o 33 případů.

Nové nemocné zaznamenali zdravotníci v Idahu a Indianě, druhé potvrzené úmrtí oznámily úřady na Floridě. Od minulého měsíce, kdy nákaza propukla, je už postiženo jedenáct amerických států.

Nemoc se sice nepřenáší z člověka na člověka, nicméně v USA vyvolala paniku a znepokojení epidemiologů. Výrobci léků a zdravotnických potřeb budou podle Reuters podrobeni zvýšené státní kontrole.

Onemocnění meningitidou hrozí stovkám Američanů kvůli vadným injekcím steroidů při anestetických zákrocích. Účinná látka obsahovala plíseň, která způsobila meningitidu. Podle vyšetřovatelů zřejmě vadné injekce pocházely z distributorského střediska v Massachusetts, které už podezřelé šarže z trhu stáhlo.

Injekce, v nichž byla obsažena plíseň, měly kliniky k dispozici od července do září. Zatím není jasné, jak se plísňová nákaza do steroidů dostala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám