Hlavní obsah

Meningitidu v USA způsobily vadné injekce, které prošly testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na plísňovou meningitidu zemřelo v USA už 24 lidí, nakazilo se jich nejméně 317. Onemocnění se rozšířilo z vadných injekcí kortikosteroidů. Osob ohrožených nákazou může být podle odhadů amerických zdravotníků až 14 000, protože injekce se využívaly na 76 klinikách ve 23 z 50 amerických států.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Injekce metylprednisolonu pocházely z distribučního střediska New England Compounding Center (NECC) v Massachusetts, zatím ale není jasné, proč byly kontaminované.  AP ale ve čtvrtek upozornila, že NECC bylo už před osmi lety vyšetřováno kvůli údajně nedostatečným standardům při výrobě stejného druhu kortikosteroidů, které způsobily současné rozšíření meningitidy.

Podle listu Wall Street Journal šarže vadných injekcí, kterých je 50 000, prošla zkušebními testy v nezávislé laboratoři. Objem testované látky byl však malý a testy nebyly kompletní, kontaminaci neodhalily

Úřady v roce 2004 zvažovaly, že NECC na tři roky podmíněně odeberou licenci k prodeji zdravotnického vybavení. NECC se ale proti hrozícímu trestu ohradilo s tím, že je příliš tvrdý a že společnost hospodářsky zničí. Úřady nakonec vyšetřování zastavily, když společnost při dodatečné kontrole prokázala, že původní nedostatky odstranila.

Metylprednisolon je syntetický kortikosteroid, který se používá pro své imunosupresivní a protizánětlivé účinky při léčbě některých forem artritidy, kožních poruch, onemocnění krve, ledvin, očí, štítné žlázy, střev a astmatu. Chemicky je podobný hormonu produkovanému nadledvinkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám