Hlavní obsah

Po rekordních srážkách pokračují v Houstonu evakuace, bouře se může vrátit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

V americkém Houstonu byl překonán absolutní rekord v úhrnu srážek za 24 hodin, když jich napadlo 408 milimetrů. Uvedla to v pondělí Národní meteorologická služba v Houstonu. V oblasti postižené tropickou bouří, po níž přišly záplavy, byly proto nařízeny další evakuace. Živel si už vyžádal nejméně pět obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Houston zasáhly povodněVideo: Reuters

 
Článek

Okres Fort Bend má opustit 50 tisíc lidí. Řeka Brazos tam vystoupala na 18 metrů, což je 4,3 metru nad úrovní, kdy se vyhlašuje povodeň. Navíc hrozí, že se bouře nad Houston tento týden ještě jednou vrátí.

Nová čísla týkající se srážek překonala jen den starý absolutní srážkový rekord, který činil 357 milimetrů. V Houstonu do té doby napadlo nejvíce srážek za 24 hodin v roce 1945, tehdy to bylo 211 milimetrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Houstonu zachránili tisíc lidí ze střechVideo: Reuters

Podle Národní meteorologické služby zřejmě padlo i absolutní třídenní maximum – v Berry B Forest Oaks v okrese Harris napadlo od pátku 776 milimetrů srážek.

Informace o rekordních srážkových úhrnech

„Co vidíme, je nejničivější povodeň v zaznamenané historii Houstonu. Vidíme bezprecedentní úroveň srážek,” uvedl meteorolog Steve Bowen, který pracuje pro zajišťovací makléřskou firmu Aon Benfield.

Bez proudu je v Houstonu na 220 tisíc odběratelů energie, v celém Texasu je jich 316 tisíc.

Problémy lze v Houstonu čekat i dál. Podle předpovědi má během pondělí spadnout dalších 250 milimetrů srážek. Navíc není vyloučen ani návrat tropické bouře.

Panují obavy, že bouře Harvey, která se nyní pohybuje nad Victorií jihozápadně od Houstonu, se vrátí nad Mexický záliv, kde může nejen zesílit, ale hlavně nabrat další vodní páry. Ve středu by mohl živel opět zasáhnout Houston a Galveston.

Záchranáři mezitím pokračují v pomoci lidem, kteří se kvůli ničivému počasí ocitli v nouzi. Osmnáct lidí se například podařilo zachránit z domova s pečovatelskou službou v Dickinsonu.

Záchrana seniorů

Zachráněna byla i dvojice starých lidí v Dickinsonu. Záchranu přenášela CNN, ale po záchraně muže přenos přerušila, protože zachraňovaná žena trpí demencí.

Celkem bylo zachráněno přes 1200 lidí.

Foto: Reuters

Zachránění vystupují z vrtulníku Pobřežní stráže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám