Hlavní obsah

Pistolník Billy the Kid milost nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Fe

Billymu the Kidovi, proslulému pistolníkovi a desperátovi z dob amerického Divokého Západu, který zabil 21 lidí a jehož činy byly mnohokrát zvěčněny v americké kultuře, byla 129 let po jeho smrti zamítnuta milost. O tu žádala guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona petice, kterou vedla nadšenkyně pro historii Divokého Západu.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Billyho the Kida

Článek

Předkladatelka petice Randi McGinnová, která prostudovala odpovídající dokumenty, aby posoudila, zda pro seriózní zvážení milosti existují dostatečné podklady, tvrdí, že guvernér tehdejšího území Nového Mexika Lew Wallace v 19. století slíbil pistolníkovi milost, pokud bude před soudem svědčit v případu vraždy.

Demokratický guvernér Richardson uvedl, že pro omilostnění neshledal dostatek důvodů. Historické záznamy podle něj nejsou jednoznačné. Své rozhodnutí oznámil v televizi ABC v pátek ráno, jen pár hodin před koncem svého mandátu.

Billy the Kid, jehož vlastní jméno bylo Henry McCarty, se stal nechvalně známým už za svého života. V roce 1881, kdy mu ještě nebylo ani třicet let, ho ze zálohy zastřelil šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Billy the Kid se poté stal jednou z legend Divokého Západu a jeho příběh se mnohokrát objevil v písňových textech, filmech i knihách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám