Hlavní obsah

Pentagon se zřejmě připravuje na bombardování Íránu

Americký prezident Barack Obama se především pomocí diplomacie snaží přimět Írán, aby se vzdal plánů na vývoj jaderných zbraní, nicméně možnost použití síly to nevylučuje. Pentagon dokonce urychlil program na vývoj speciální munice MOP, která představuje 14tunovou nálož schopnou zničit bunkr i 60 metrů pod zemí. Přitom jediné místo, kde by ji USA mohly brzy nasadit, je Írán.

Článek

Obří bomba schopná zničit podzemní bunkry byla už v době zahájení svého vývoje v roce 2007 za vlády prezidenta George Bushe označena podle stanice ABC za přípravný krok před úderem na Írán. Ministerstvo obrany tehdy žádalo Kongres o 88 miliónů dolarů kvůli urgentní operativní potřebě, a ta mohla vyplývat jen z úmyslu zaútočit na podzemní cíl, což odpovídá íránským jaderným zařízením.

Pentagon nyní v souvislosti s aktualizovanými informacemi o pokrocích Íránu v oblasti nukleárních technologií a vývoji balistických raket středního doletu, požádal o přerozdělení rozpočtu právě ve prospěch bomby MOP. Žádost byla minulý týden schválena.

Podle zprávy pro Kongres má jít o 19,1 miliónu dolarů na dokončení čtyř bomb, 28,3 miliónu dolarů si pak ještě vyžádá urychlené dokončení a odzkoušení a 21 miliónů dolarů má uspíšit integraci bomby na neviditelné bombardéry B-2.

Írán obviňuje USA ze zmizení jaderného vědce

K napětí mezi oběma zeměmi ve středu přispělo íránské obvinění, že USA mají podíl na zmizení odborníka na jaderný výzkum, který prý mohl vyzradit informace o budovaném provozu na obohacování uranu. V íránské televizi to řekl ministr zahraničí Manúčehr Mottakí.

Vědec Šahram Amírí zmizel v květnu, kdy vykonal pouť do saúdskoarabské Mekky. Jeho příbuzní tvrdí, že se věnoval na Teheránské univerzitě výhradně využití nukleární technologie v lékařství a že s projekty na obohacování uranu nemá nic společného.

Teprve nedávno se západní země dověděly o dosud utajované, nově budované továrně na obohacování uranu poblíž íránského Komu. Íránci minulý týden přistoupili na to, že do objektu pustí inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Spekuluje se o tom, že s vyzrazením informace je spojen Amírí.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán odpálil raketu s doletem 2000 kilometrů

Írán v pondělí s úspěšně vyzkoušel raketu Šaháb-3 s doletem 1300 až 2000 kilometrů a spolu s ní také novou dvoustupňovou raketu Sedžíl téhož doletu. Byla to...

Výběr článků

Načítám