Hlavní obsah

Pentagon schválil vývoj Transformers, létajících bojových vozidel

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura pro vyspělé obranné technologie DARPA schválila projekt Transformer (TX), který by mohl způsobit menší revoluci ve vojenství. Výsledkem by mělo být v roce 2015 bojové vozidlo pro čtyři vojáky, schopné letět jako letadlo a po přistání se transformovat do bojového vozidla, které na jednu nádrž urazí 400 kilometrů.

Článek

Zadání projektu zní až neuvěřitelně, zvláště s další podmínkou, že do vzduchu se má TX dostat i bez ranveje. Agenturu DARPA však motivuje pro tento program zřejmě zkušenost z Iráku a Afghánistánu, kde jsou nejproblematičtější přesuny jednotek. Létající auta by umožnila jednotkám mobilitu a zároveň snížila riziko, že budou vystaveny hrozbě pozemních min a nastražených náloží nebo přepadů ze zálohy.

Vrtulníky mohou jednotky přepravovat, ale jsou zranitelné a jednotky se v cílové oblasti mohou už pak pohybovat jen po svých. Takový humwee na steroidech by se jim hodil, zdůrazňuje server Tech News Daily.

Pokud jde o jeho letecké parametry, představa zadavatelů projektu spočívá ve spojení terénního auta s vlastnostmi malého pohyblivého letounu, jako je Cessna nebo Piper, ovšem se schopností kolmých startů a přistání, poskytující co největší ochranu posádky pro případ zřícení.

Navíc by měl být stroj schopen vzlétat a přistávat automaticky a posádce umožňovat manuální manévrování v případě potřeby. Je nereálné, že by se z každého čtvrtého vojáka mohl stát plnohodnotný pilot.

Na projekt Pentagon vyhradil rozpočet 54 miliónů dolarů a během čtyř let má světlo světa spatřit první prototyp TX.

Reklama

Výběr článků

Načítám