Hlavní obsah

Papež zkusil koku, ale jen jako čaj

Právo, mcm

Před nynější návštěvou Latinské Ameriky oznámil papež František, že vyzkouší koku – rostlinu, z níž se vyrábí kokain. Už v letadle cestou z Ekvádoru do Bolívie dostal ve čtvrtek čaj získaný loužením listů koky a semen dalších dvou rostlin, heřmánku a anýzu.

Foto: David Mercado, Reuters

Papež František s prezidentem Bolívie Evo Moralesem.

Článek

Tento čaj, známý jako Trimate, dostal papež podle listu The Guardian proto, aby lépe zvládal nadmořské výšky, v nichž se nachází hlavní město Bolívie (3650 metrů nad mořem).

Stejný čaj dostali z týchž důvodů i další lidé, kteří papeže při cestě doprovázejí, včetně novinářů.

V La Pazu mohl mít papež potíže s dýcháním, protože už v mládí přišel o část jedné plíce. Ve městě se proto zdržel jen čtyři hodiny a poté odletěl do největšího města Bolívie, do Santa Cruzu, který leží v daleko menší výšce.

Dal si i Jan Pavel II.

Čaj z koky pili při cestování v Bolívii už Františkovi předchůdci Jan Pavel II. a Pavel VI. Minulý týden ale bolivijský ministr řekl, že papež chce při návštěvě lístky koky také žvýkat.

Koka je sice zdrojem kokai­nu, domorodí obyvatelé And ji ale používají pro její lékařské účinky. Koka pomáhá při dýchacích potížích ve velké výšce a omezuje pocity hladu, žízně, bolesti i únavy. Domorodci buď pijí čaj z koky, nebo žvýkají její listy. Koku, kterou OSN odsuzuje jako zdroj nebezpečné drogy, považují za posvátnou a pevně ji hájí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám