Hlavní obsah

Pan Ki-mun na úvod zasedání Valného shromáždění OSN odsoudil hrozby násilím

New York

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý zahájil zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku. V zahajovacím projevu odmítl pohrůžky vojenskými akcemi, podle agentury Reuters ve zjevné narážce na výroky izraelských, íránských a amerických představitelů. Prohlásil, že jakýkoli podobný útok by byl "zničující".

Foto: Mike Segar, Reuters

Pan Ki-mun hovoří na úvod 67. Valného shromáždění OSN

Článek

Zejména Izrael v poslední době často hrozil útokem na íránská jaderná zařízení. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pondělí v New Yorku naznačil, že Teherán sice hrozby nebere příliš vážně, ale je připraven se bránit. [celá zpráva]

Pan Ki-mun rovněž varoval, že kvůli pokračující výstavbě židovských osad na palestinských územích se možná "nadobro" uzavírají dveře pro vytvoření samostatného palestinského státu. Prohlásil, že jedinou dlouhodobě přijatelnou možností je řešení předpokládající existenci izraelského i palestinského státu.

"Pokračující růst izraelských osad na okupovaném palestinském území vážně podrývá úsilí o mír. Musíme tuto nebezpečnou patovou situaci prolomit," prohlásil šéf OSN.

Všeobecná debata Valného shromáždění dnes začala za účasti delegátů všech 193 členských států OSN.

V úterý místního času promluví francouzský prezident François Hollande i americký prezident Barack Obama, který zkritizuje Írán. [celá zpráva]

Český prezident Václav Klause svůj projev přednese 01:15 SELČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám