Hlavní obsah

Odstraňte z internetu návod na vytištění pistole, požaduje vláda USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masivní zájem o návod, jak vytisknout na 3D tiskárně střelnou zbraň, vedl vládu Spojených států k neobvyklému kroku. Nařídila odstranit z internetu dokumenty potřebné k vytvoření plastové pistole. Návod si už podle BBC stáhlo přes 100 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle vypadá zbraň vytištěná na 3D tiskárněVideo: Defense Distributed

 
Článek

Americké ministerstvo zahraničí napsalo konstruktérovi pistole a jeho společnosti Defense Distributed, že zveřejnění návodu na internetu může porušovat předpisy regulující obchod se zbraněmi.

Ve stížnosti zaslané zakladateli firmy, 25letému studentovi Codymu Wilsonovi, požaduje, aby materiály byly „odstraněny z veřejně přístupných (zdrojů)“, dokud neprokáže, že neporušil zákony regulující přepravu zbraní do zahraničí. Toho se mohl dopustit zveřejněním návodu na internetu, kde je dostupný i lidem mimo USA.

Ze stránek Defcad, které spravuje firma Defense Distributed, už materiály zmizely. Jak ale poznamenala BBC, není jasné, jestli to lidem zabrání, aby se k návodu dostali. Už se totiž objevil i na jiných serverech.

Soubory převzal mimo jiné server Pirate Bay, kde se pistole stala nejoblíbenějším stahovaným souborem v kategorii 3D tisků.

Návod většinou stahovali lidé ze Spojených států, ale i z řady evropských zemí, například z Velké Británie, Španělska, Německa nebo z latinskoamerické Brazílie.

Požadavek splníme

Cody Wilson řekl magazínu Forbes, že žádosti vyhoví. Dodal ale, že obavy ministerstva jsou neopodstatněné. Jeho společnost prý udělala vše pro to, aby splnila požadavky, které jí zaručují výjimku z pravidel pro regulaci zbraní.

Plastovou pistoli vytvořil Wilson a tento týden oznámil, že ji poprvé úspěšně vyzkoušel. [celá zpráva]

K sestavení zbraně je potřeba šestnáct dílů, z nichž patnáct je možné vytisknout na 3D tiskárně. V pistoli se dají použít běžné náboje pro ruční střelné zbraně.

Pistoli nedokážou odhalit detektory kovů a nemá žádné identifikační číslo. Společnost Defense Distributed v prohlášení uvedla, že je sama překvapena obrovským zájmem, který zbraň, nazvaná Liberator (Osvoboditel), vyvolala.

Anketa

Měl by být návod na domácí výrobu pistole stažen?
Ano
60,7 %
Ne
39,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3736 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám