Hlavní obsah

Odejděte, nebo zemřete. Hurikán Maria pustoší Karibik

Aktualizováno

Hurikán Maria zesílil na pátý stupeň z pětistupňové škály a přesunul se nad východokaribský ostrov Dominika. S odkazem na sdělení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) o tom v úterý informovala agentura Reuters. Šéf bezpečnosti Portorika Hector Pesquera varoval obyvatele, že pokud neopustí své domovy, tak je hurikán zabije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Postup hurikánu Maria KaribikemVideo: Reuters

 
Článek

Varování před hurikánem bylo vyhlášeno také na Panenských ostrovech, na Portoriku a na blízkých ostrovech Culebra a Vieques, kam má hurikán dorazit ve středu. Evakuace oblastí, které může hurikán zasáhnout, začala také na ostrově Guadeloupe.

Předpokládané trasy hurikánu

Maria se pohybuje přibližně stejnou trasou jako hurikán Irma, který tento měsíc zdevastoval ostrovy v Karibiku i Floridu a vyžádal si 37 obětí na životech. [celá zpráva]

Mariu, která je podle NHC extrémně nebezpečná, doprovází vítr s maximální rychlostí až 260 kilometrů v hodině. Cyklónu doprovázejí také lijáky a meteorologové proto varují před bleskovými povodněmi a sesuvy půdy. Je navíc možné, že živel ještě zesílí.

Premiér ostrova Dominika Roosevelt Skerrit na Facebooku napsal, že hurikán provází „neúprosný vítr” , který trhá plechové střechy pobřežních domů. O pár minut později napsal, že mu vítr unesl střechu a jeho dům se zaplavuje. Sedm minut nato napsal, že byl zachráněn.

Premiér Dominiky oznamuje, že přišel o střechu nad hlavou.

Později ministerský předseda Dominiky podle televize Sky News oznámil, že ostrovní stát přišel o „všechno, co se dá koupit za peníze nebo přesunout”

Ostrov Dominika, který je bývalou britskou kolonií, má asi 72 tisíc obyvatel. Školy na ostrově byly v očekávání hurikánu uzavřeny a lidé žijící na pobřeží evakuováni.

Na sever od Dominiky leží ostrov Guadeloupe a na jih ostrov Martinik. Na Guadeloupe hrozí velké záplavy a na Martiniku byly uzavřeny školy a úřady vzkázaly místním obyvatelům, aby se připravili na výpadky proudu. Na Martiniku bylo zároveň vyhlášeno nejvyšší možné nebezpečí. 

Evakuujte se, nebo zemřete

Příkaz k evakuaci dostali také někteří obyvatelé Portorika, kteří žijí v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, který zasáhne Portoriko za posledních 85 let. „Musíte se evakuovat, nebo zemřete...Nevím, jak to říci jasněji,” řekl šéf bezpečnosti pro Portoriko Hector Pesquera.

Foto: Nasa, Reuters

Hurikán Maria

V roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, kterému byla přiřazena kategorie tři.

Foto: Windy.com

Hurkán Maria v Karibiku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám