Hlavní obsah

Obětí Pinochetova režimu je o deset tisíc víc, oznámilo Chile

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Komise vyšetřující v Chile zneužití lidských práv během někdejší vlády generála Augusta Pinocheta ve čtvrtek oznámila, že obětí režimu je téměř o 10 000 víc, než se dosud uvádělo. Podle nových statistik je jich celkem 40 018, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Augusto Pinochet na archivním snímku

Článek

Komise uvedla, že za posledních 18 měsíců přezkoumala 32 000 žádostí o kompenzace a identifikovala dalších 9 800 lidí, kteří byli za Pinocheta z politických důvodů mučeni a vězněni.

Oficiálně je potvrzeno, že 3 065 lidí bylo zabito nebo násilně zmizelo. Přeživším obětem úřady plánují přiznat doživotní měsíční kompenzace v přepočtu ve výši asi 4400 korun.

Augusto Pinochet se zmocnil vlády vojenským převratem v roce 1973. Vládl až do roku 1990, zemřel před pěti lety.

Bývalý diktátor i po smrti rozděluje zemi na dva tábory. Část Chilanů ho považuje za hrdinu, jenž zemi zachránil od nastolení komunistického režimu, jiní ho mají za zločince.

Pinochet za své činy přijal „politickou odpovědnost“, hájil se však, že konal v zájmu Chile. Po svém pádu čelil množství obvinění a byl zbaven imunity. Ve většině případů šly ale procesy do ztracena, Pinochet nanejvýš dostal trest domácího vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám