Hlavní obsah

Obamu doprovází do Indie 40 letadel a 3000 lidí

Právo, roš

Prezident Barack Obama je na nejlepší cestě krátce po volbách znovu nadzdvihnout americké daňové poplatníky. V pátek totiž míří na návštěvu Indie se čtyřiceti letadly a až neuvěřitelným doprovodem tří tisíc poradců, agentů a byznysmenů. To vše má spolknout kolem 200 miliónů dolarů (3,4 mld. Kč).

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Vyplývá to z informací, které pronikly do indických médií. Podle nich aranžmá cesty překonává naprosto všechno, co dosud provázelo výjezdy prezidentů USA do zahraničí. „Obrovská částka 200 miliónů dolarů půjde na bezpečnost, pobyt a další potřeby,“ citoval server ndtv.com vládní zdroj západoindického státu Maharaštra.

„Nikdy předtím jsme neviděli, že by prezident měl takový doprovod,“ prohlásila republikánská poslankyně Michele Bachmannová. Bílý dům, který náklady prezidentských cest nesděluje, prostřednictvím své mluvčí Amy Brundagové přesto označil kolující cifry za „divoce zveličené“.

Pro pozemní přepravu Obamy, jeho manželky a dcer Sashy a Malii, jež bere prezident s sebou, je podle indického listu Headlines Today připraveno šest obrněných vozů, tři prezidentské vrtulníky a tajná služba si bere mimo jiné i 30 psů cvičených na detekci výbušnin.

Servery během čtvrtka napsaly, že námořní cesty k Bombaji, kde bude Obama v sobotu a v neděli, bude navíc střežit 34 námořních plavidel včetně letadlové lodi. Z bezpečnostních důvodů se v ulicích z palem setřásají kokosy, a dokonce se chytají v Indii všudypřítomné opice.

Bílý dům si zamluvil podle Indů v Bombaji celkem 800 pokojů v Tadž hotelu, který se stal před dvěma lety terčem teroristického útoku, a v hotelu Hayatt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám