Hlavní obsah

Obamu čeká válka s republikány o daně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Volby v USA politickou mapu nepřepsaly, Barack Obama obhájil post prezidenta, demokraté v Senátu posílili, ale Sněmovna reprezentantů je nadále v rukou republikánů. Spojené státy přitom čelí jednomu z největších problémů, jímž je tzv. fiskální útes. Pokud se politici nedohodnou, může se americká ekonomika opět dostat do recese. Obamu podle mnohých čeká tvrdý boj, i když republikáni nabízejí jednání. Kompromisem může být prodloužení stávajícího stavu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Slza stéká po tváři prezidenta Baracka Obamy

Článek

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner, Obamu v projevu vyzval ke spolupráci: „Pane prezidente, to je váš okamžik. Jsme připraveni být vedeni ne jako demokraté a republikáni, ale jako Američané. Chceme uspět.“

Boehner si je vědom toho, že Kongres po volbách neoplývá akceschopností a nemyslí si, že by k dohodě mohlo dojít už příští měsíc. Místo toho chce dosáhnout rámcové dohody s demokraty, z níž by se vycházelo při dalších jednáních s tím, že by se stávající stav prodloužil.

Času je málo

Na konci roku 2012 vyprší daňové úlevy z Bushovy éry a s tím automaticky i omezení na výdaje v domácí oblasti a na armádu. Zotavující se ekonomika by to zřejmě neunesla a propadla se opět do recese, což by mělo globální důsledky.

A čas neúprosně běží. Největší firmy už vyzvaly politiky, aby problém rychle řešili.

Už loňská letní jednání o navýšení stropu vládních výdajů byla krizová a vedla k propadu trhů, protože republikáni s navýšením nesouhlasili, blokovali je a podmiňovali programem škrtů.

Předseda demokratické většiny v Senátu Harry Reid ale tento plán odmítá: „Čekat měsíc, šest týdnů nebo šest měsíců, nevyřeší problém. Víme, co se musí udělat. Měli bychom to vybalit a vyřešit.“

Republikáni vyšší daně odmítají

Boehner sice řekl, že by mohl akceptovat zvýšení výběru daní v rámci daňové reformy, nechce ale zvýšit daně, jak to plánují demokraté. Republikáni říkají, že vyšší daně by mohly poškodit ekonomiku, zatímco demokraté tvrdí, že je to jediný způsob, jak mít vyvážený rozpočet.

Daně by měly vycházet z rostoucí ekonomiky. Podle Boehnera by to „měla být jednodušší, jasnější a férová daň s méně dírami a s nižšími sazbami pro všechny a ne s vyššími daněmi pro bohaté“.

Předseda demokratické většiny v Senátu Harry Reid ale řekl, že republikáni na ně „nemají tlačit ohledně růstu daní bohatým“.

Předseda republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell podpořil Boehnera v tažení proti vyšším daním. Obama by měl podle něj „navrhnout oběma stranám způsob, jak spolupracovat, aby se vyhnuly fiskálnímu útesu bez toho, aby to pocítila slabá a křehká ekonomika“.

Kompromis, nebo konfrontace

Předseda republikánské menšiny v senátu Mitch McConnnell dal jasně najevo, že čeká z Obamovy strany ústupky. Podle něj voliči nepodpořili „chyby prezidenta v prvním volebním období“, ale dali mu více času, aby „dokončil svou práci“ v koordinaci s Kongresem.

Obama si je vážnosti problému vědom, ještě předtím, než se z oslav volebního vítězství v Chicagu vrátil do Washingtonu, mluvil s Boehnerem, aby se domluvili, jak dosáhnout kompromisu ohledně rozpočtu.

Demokratický viceprezident Joe Biden sice uvedl, že věří v úspěch, hned ale dodal, že to záleží na tom, jak budou republikáni ochotni spolupracovat. Ti však mají hranici, za kterou jít nechtějí. Vyšší daně odmítají.

Obama ve volbách uspěl, dostal i absolutní většinu hlasů, je prvním americkým prezidentem, který byl od dob Roosevelta znovu zvolen do funkce, i když byla nezaměstnanost vysoká, stále činí 7,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám